haykranen.nl Pijltje wijzend naar links

Alle afleveringen van Hay Kranen legt het internet uit Een kleurige 8-vorm

Afspeelknop

Beluister #1: Waarom zie je rare advertenties op Instagram?

Een vriendin van Wendy van der Waal kreeg allemaal gekke advertenties op Instagram. Zoals voor enorme varkenspoten gemaakt van foam. Mensen zeiden dat het met algoritmes te maken had. Maar wat zijn algoritmes? En wat hebben ze te maken met die rare advertenties?

Voor bij deze aflevering

De bizarre advertenties die Wendy's vriendin zag op Instagram.

Over Wendy

Algoritmes

Facebook

Hoe bepaalt Facebook jouw advertenties?
Hoe Facebook precies jouw feed (en dus ook de advertenties daarin ) bepaalt is geheim. Maar journalisten en onderzoekers hebben door de jaren heen wel pogingen gedaan om het te bepalen.

Hoe diep gaat de integratie tussen (advertenties op) Facebook, Instagram en WhatsApp?
Je kan Instagram-advertenties maken vanuit Facebook. Je kan zelfs advertenties maken voor bijvoorbeeld mensen die jouw bedrijf wél liken op Facebook, maar niet volgen op Instagram, of vice versa.

Ondanks dat de oprichters van WhatsApp aangaven dat bij de overname van het bedrijf door Facebook er niks zou veranderen voor de gebruikers bleek in 2016 dat Facebook wel degelijk data van WhatsApp zou gaan gebruiken voor het aanbieden van advertenties.

Hoe zit het precies met die Facebook Pixel?
De Pixel is een geweldige goudmijn voor Facebook: adverteerders plaatsen deze pixel op hun eigen website. Deze verzamelt data over gebruikers en stuurt die door naar Facebook. Vervolgens kunnen de adverteerders de gebruikers hun producten laten zien op Facebook. Dit proces heet ‘retargeten’. Als je toestemming geeft voor cookies bij een webshop (en je hebt geen adblocker) is de kans groot dat je ook toestemming geeft voor de Facebook Pixel. Dan zie je dus ineens die schoenen die je op Zalando bekeek terug in je Facebook feed.

Hoe kun je zien welke bedrijven jouw data hebben verkocht aan Facebook?
Ga naar https://www.facebook.com/ads/preferences/ en klik op ‘Advertisers and businesses’

Hoe kan het dat je door je vrienden rare advertenties ziet?
De podcast Reply All had een uitstekende aflevering over hoe bizar specifiek advertenties kunnen zijn, alleen maar door gebruik te maken van de relaties die je hebt. Facebook luistert je niet af. Maar dat hebben ze ook helemaal niet nodig om al alles van je te weten.

Netflix en Spotify

Hoe zit het met de superspecifieke categorieën van Netflix?
‘Horrorfilms met een baarddragende Nicolas Cage’ gaat zelfs Netflix iets te ver, maar er zijn zeker zo’n 3.000 Netflix-categorieën.

Waarom werkt Spotify's Discover Weekly zo goed?
Lees dit artikel bij Quartz.


Een podcast van zo'n 20 minuten waardoor je de digitale wereld beter gaat begrijpen.