haykranen.nl Pijltje wijzend naar links

Alle afleveringen van Hay Kranen legt het internet uit Een kleurige 8-vorm

Afspeelknop

Beluister #5: Wat hebben katten te maken met het internet?

Katten zijn onlosmakelijk verbonden met het internet, maar waarom eigenlijk? Lieven Heeremans is te gast en aan de hand van Grumpy Cat, Maru, Keyboard Cat en vele andere bekende internetkatten gaan we op zoek naar het antwoord.

Over Lieven Heeremans

Over de aflevering

Wat is Doclab?
DocLab is onderdeel van het documentairefestival IDFA. Tijdens DocLab worden elk jaar interactieve werken getoond, zoals VR-producties en installaties. En ze hebben (of hadden) elk jaar een logo met een kat.

Over welke bekende katten ging het allemaal in de aflevering?
Lieven en Hay hadden het over deze bekende katten:

Hebben katten zichzelf gedomesticeerd?
Wel volgens DNA-onderzoek uit 2017, want er zijn maar heel weinig verschillen in DNA tussen wilde katten en gedomesticeerde katten. Dat in tegenstelling tot de hond en zijn wilde variant: de wolf.

Zijn honden of katten meer aanwezig op het internet en binnen de algemene cultuur?
De Google Ngram viewer, die termen in boeken indexeert, laat zien dat sinds het begin van de 19de eeuw er altijd al meer over honden dan katten werd geschreven. Bij Google Trends van de afgelopen vijf jaar is hetzelfde te zien: honden worden grofweg 2,5 keer zo vaak op het internet gezocht als katten.

Maar waarom zijn katten dan zoveel meer aanwezig?
Omdat mensen die een kat hebben andere kattenliefhebbers minder in het echte leven tegenkomen, omdat ze hun huisdier niet uit hoeven te laten. Maar op het internet kunnen ze die mensen wél ontmoeten. Aldus Jason Eppink, die een tentoonstelling over katten en het internet cureerde voor het New Yorkse Museum of the Moving Image in 2015.

En hoe zit dat in Oeganda?
Katten en honden zijn vooral populair op het Westerse internet, in Oeganda zijn geiten en kippen veel populairder.

Wat is Caturday?
Op 4chan, een omstreden internetforum, ontstond in het midden van de jaren 2000 de traditie van Caturday. Op zaterdag werden er dus kattenplaatjes gepost.Een podcast van zo'n 20 minuten waardoor je de digitale wereld beter gaat begrijpen.