haykranen.nl

Hay Kranen legt het internet uit
Een 8-achtige vorm

Een podcast van zo'n 20 minuten waardoor je de digitale wereld beter gaat begrijpen.


Waarom zie je rare advertenties op Instagram? Hoe bespioneer je heel Nederland? Wie bewaart het internet?

Allemaal vragen over het internet. In deze podcast beantwoord ik ze. Met een gast aan mijn keukentafel praat ik je in zo'n 20 minuten bij over de digitale wereld. Ik leg het internet aan je uit.

En heb jij ook een vraag? Stel die dan via @hayify. Of stuur me gewoon ouderwets een mail: hay@bykr.org.

Je kunt mijn podcast vinden door op "Hay Kranen" te zoeken in je favoriete app. Of klik op de knoppen beneden. Of als je heel nerdy bent kopieer je deze feed in je app.


Afleveringen

#5: Wat hebben katten te maken met het internet?

Icoon om af te spelen

Katten zijn onlosmakelijk verbonden met het internet, maar waarom eigenlijk? Lieven Heeremans is te gast en aan de hand van Grumpy Cat, Maru, Keyboard Cat en vele andere bekende internetkatten gaan we op zoek naar het antwoord.


#4: Gaan al die cookiemeldingen ooit nog weg?

Icoon om af te spelen

Je komt ze de hele tijd tegen als je gewoon lekker een beetje wilt surfen: cookiemeldingen. Elja Looijestijn vroeg zich af waarom ze er zijn en vooral: of we er óóit nog vanaf komen.


#3: Hoe bespioneer je heel Nederland?

Icoon om af te spelen

Heel Nederland bespioneren. Sonja Alferink vroeg zich niet af of het mag, of dat het al zo is, maar gewoon: of het kan. En zo ja, hoe zou je dan alles wat mensen doen volgen? En kun je dan ook op basis van die data voorspellen of iemand de wet overtreedt of verdacht gedrag vertoont?


#2: Wie bewaart het internet?

Icoon om af te spelen

We bewaren en zorgen voor monumenten, schilderijen en bijzondere boeken. Geart van der Pol vroeg zich af hoe dat dan zat met het internet. Wordt dat ook ergens bewaard? En kun je dan ook je oude Hyves-account nog ergens zien?


#1: Waarom zie je rare advertenties op Instagram?

Icoon om af te spelen

Een vriendin van Wendy van der Waal kreeg allemaal gekke advertenties op Instagram. Zoals voor enorme varkenspoten gemaakt van foam. Mensen zeiden dat het met algoritmes te maken had. Maar wat zijn algoritmes? En wat hebben ze te maken met die rare advertenties?