Blog archives

Het prachtige Myanmar in twee weken

Ik heb van de zomer gereisd in Myanmar, ook wel bekend als Birma. Om uw geheugen op te frissen, dat ligt ingeklemd tussen Bangladesh, India, Laos, China en Thailand.

Die rode vlek is de ‘toeristische vierhoek’ van Yangon (de grootste stad), Bagan (waar de oude tempels liggen), Mandalay (de tweede stad) en Inle Lake (er is een meer). En iedereen die naar Myanmar gaat doet een variatie op dat rondje.

Maar eerst even terug in de geschiedenis. Kijk naar de foto hierboven. Toegegeven, die ziet eruit alsof-ie is gemaakt met een aardappel, maar dít is de plek waar jarenlang tienduizenden Birmezen, met gevaar voor eigen leven, kwamen luisteren naar de toespraken van nobelprijswinnaar en oppositieleider Aung San Suu Kyi. Ze had huisarrest, dus mensen kwamen bij dit hek luisteren naar haar toespraken. Als de junta, de militaire regering, ontdekte dat je dat deed kon je jarenlang worden opgesloten, of waren er nog ergere straffen. Sinds april van dit jaar is Suu Kyi eindelijk premier van Myanmar, bijna 30 jaar nadat ze begon als leider van de oppositie, bijna 70 jaar nadat haar vader Aung San het land bevrijdde van de Britten.

Sinds 2011 (toen de macht van de junta werd ingeperkt) is Myanmar snel aan het veranderen. Buitenlandse investeerders (vooral Chinezen) begonnen enorme projecten om van Myanmar een modern land te maken. Myanmar heeft pas sinds 2014 een toegankelijk mobiel netwerk: inmiddels heeft iedereen smartphones en Facebook.

Deze oude dame liet ons zien hoe je traditioneel sigaren rolt. Het dorpje waar ze in woonde was stoffig, vol bamboehutjes en loslopende koeien. Ze hadden pas zes maanden stroom. Maar als je deze foto goed bekijkt zie je wat ze naast die tabak óók heeft:

Juist! Een gloednieuwe smartphone zodat ze met haar zoon kon bellen. Dit soort tegenstellingen kom je continue tegen in Myanmar.

Birmezen zijn trouwens de meest eerlijke mensen ter wereld. We kwamen aan in ons hotel, de taxi (kosten: ongeveer €2,50) was net weg en ik kwam tot de ontdekking dat mijn beurs (inhoud: meer dan €100, pinpasjes, creditcards) weg was. Laten liggen in de taxi. Ik was nog bezig om de schok te verwerken toen ik “toet toet” hoorde. Onze taxichaffeur was teruggereden: u bent uw beurs vergeten. Ik hem natuurlijk uitgebreid bedanken, en voordat ik de kans krijg om hem een beloning te geven: toet toet, en weg.

Ons hoogtepunt waren de tempels van Bagan. Je verplaats jezelf tussen die tempels met een E-Bike, een elektrische scooter. Een briljante uitvinding: ik hoop dat binnenkort heel Amsterdam er op rijdt. Bagan is niet zo fraai als het sublieme Angkor in Cambodia, maar omdat alles zo dicht bij elkaar ligt en de tempels niet zo gigantisch zijn is de sfeer wel een stuk, bij gebrek aan een beter woord, gezelliger.

Ons guesthouse daar had trouwens het langste WiFi-wachtwoord ooit:

Nog wat dingen die misschien aardig zijn om te weten als u ook wilt gaan:

Add a comment