Blog archives

CD’s van Sony installeren spyware

1 comment

Ik ben niet zo’n fan van DRM, u weet wel: technologie die er voor zorgt dat ú niet meer in controle bent over de spullen die u koopt, maar de fabrikant van die spullen. Zoals bij bijvoorbeeld ‘copy-controlled’ audio-cd’s. U kunt ze niet kopieëren (ook als het een legale thuiskopie betreft), niet op uw iPod zetten en alleen maar afspelen met de software die op de cd staat.

Nu blijkt dat beveiligde cd’s van Sony nog meer doen behalve u het bloed onder de nagels vandaan halen: ze kunnen uw computer kapot maken. Een computerexpert ontdekte namelijk dat Sony-cd’s een zogenaamde ‘Rookit’ installeren: een verzameling programma’s die meestal alleen voorkomen bij spyware, malware en andere dubieuze software. Kort gezegd komt het er op neer dat allerlei software onzichtbaar wordt geinstalleerd en rare dingen doet met uw computer: als u het er af wilt gooien heeft u pech: dan moet u ofwel een professor in de Informatica zijn, of uw computer herinstalleren.

Nog een reden voortaan geen Sony-cd’s meer te kopen en alleen nog maar muziek te kopen van lieve muzieklabels.

Add a comment

1 comment