Blog archives

Bewaarplicht

U weet wellicht al dat het Europees parlement sinds twee weken geleden al haar burgers als potentiële terroristen beschouwd en daarom de bewaarplicht wil gaan invoeren. Dat betekent dat al het dataverkeer over het internet (e-mails, welke sites u bezoekt, etc.) en telefoonverkeer tenminste 6 maanden wordt bewaard. Een belachelijk voorstel, omdat het (behalve dat het inbreuk maakt op de privacy van alle EU-burgers) een gigantische rompslomp zal opleveren voor de internet-providers, die alles moeten gaan bewaren.

Dat is nog niet alles. Lijkt u zes maanden al lang? De Poolse regering is ervan overtuigd dat terroristen pas echt kunnen worden bestreden als uw gegevens vijftien jaar lang worden bewaard.

Geweldig nieuws natuurlijk voor de muziekindustrie, die de bewaarplicht ideaal vind omdat dan tot in de lengte der dagen mensen die illegaal muziek hebben gedownload vervolgd kunnen worden, dat is althans een oproep van de lobbygroep Creative and Media Business Alliance (die volgens mij geen website hebben, dus ik kan er niet naar linken). U ziet natuurlijk wat daarvan komen gaat: als u straks rond de dertig bent wordt u opgepakt omdat u, toen u 12 jaar was, een liedje van Nickelback heeft gedownload.

Add a comment