Blog archives

Minder bezoekers voor bioscopen

Bioscopen

Het gaat slecht met de bioscopen, meld Teletekst. 11,2 procent minder mensen kwamen vorig jaar om te kijken naar het zilveren scherm. Hoe komt dat nou? De bioscopen melden, behalve dat er weinig ‘blockbusters’ waren, dat het voornamelijk te wijten is aan filmpiraterij: men wil dan ook strenge maatregelen tegen downloaders.

Wat ik nu niet snap is dat er in het hele persbericht met geen woord wordt gerept over het feit dat er wellicht een connectie is met de gigantische stijging van mensen die platte televisiebeeldschermen en ‘surroundsets’ kopen. Onlangs maakte Philips nog bekend dat het zijn belang in LG Philips Displays gaat verkopen omdat er geen droog brood meer te verdienen is met normale beeldbuizen. Mensen hebben helemaal geen zin meer om naar de bioscoop te gaan als ze ook thuis voor hun platte scherm op de bank naar een DVD’tje kunnen kijken. Bovendien gaat het lang niet met alle bioscopen slecht: arthouse LUX in Nijmegen is bijvoorbeeld een doorslaand succes door de combinatie met een café en andere culturele activiteiten.

Ik denk daarom dat de bioscopen de filmpiraten niet de schuld moeten geven: die downloaden toch wel en gaan sowieso niet naar de bioscoop. Ze kunnen beter kijken op welke manier ze het publiek binnen kunnen krijgen met nieuwe innovatieve ideeën.

Add a comment