Blog archives

VPRO’s beste albums aller tijden

Darkness.jpg

Het is weer tijd om ergens voor te stemmen. En wel de vijf beste popplaten van de afgelopen vijftig jaar. Op Sgt.Pepper van de Beatles kunt u niet stemmen want die is niet voorgeselecteerd, maar mijn favoriet: I See A Darkness van Bonnie ‘Prince’ Billy uit 1998 staat er gelukkig wel tussen.

Een probleem van zo’n lijstje is dat je erg geneigd bent om albums die je nu erg goed vindt op te nemen in de lijst, zoals bijvoorbeeld Funeral van de Arcade Fire of Illinois van Sufjan Stevens. De ervaring leert echter dat je pas na een paar jaar kan zeggen of een plaat echt ‘eeuwigheidswaarde’ heeft. Van Kid A van Radiohead (2000) weet ik dat bijvoorbeeld onderhand wel, maar een plaat als Yankee Hotel Foxtrot van Wilco (2002) vond ik destijds geweldig, zoals ik schreef in nl.muziek:

Absoluut de beste plaat van het jaar. Over 10 jaar zal deze plaat in één adem genoemd worden met Radiohead’s OK Computer, Nirvana’s Nevermind en R.E.M’s Automatic for the People. Een van de weinige platen van dit jaar die (denk ik ;) echt een lange adem hebben en die mensen over een paar jaar nog steeds met veel plezier uit de kast halen.

Dat ik ‘m ‘nog steeds met veel plezier uit de kast haal’ klopt wel, maar ik noem ‘m zeker niet ‘in een adem met O.K. Computer’. Daarom heb ik de recentere platen expres lager op de lijst gezet. Overigens tellen alleen de eerste vijf mee in de daadwerkelijke stemming.

1. Bonnie ‘Prince’ Billy – I See A Darkness (1998)
2. Radiohead – O.K. Computer (1995)
3. My Bloody Valentine – Loveless (1991)
4. Beatles – Abbey Road (1969)
5. Pixies – Doolittle (1989)

6. Smiths – The Queen is Dead (1986)
7. Van Morrison – Astral Weeks (1968)
8. Flaming Lips – The Soft Bulletin (1999)
9. Belle & Sebastian – …If You’re Feeling Sinister (1996)
10. Television – Marquee Moon (1997)
11. Nirvana – Nevermind (1991)
12. D.J. Shadow – Entroducing (1996)
13. Arcade Fire – Funeral (2004)
14. Sufjan Stevens – Illinois (2005)
15. Elvis Costello & The Attractions – This Year’s Model (1978)

Erg jammer is dat je geen ‘wildcard’ of iets dergelijks hebt om zelf nog een plaat toe te voegen. Anders had ik graag nog platen genomineerd als Electro-Shock Blues van de Eels, Kid A van Radiohead, In the Aeroplane over the Sea van Neutral Milk Hotel, Bryter Later van Nick Drake en The Ideal Crash van dEUS.

Add a comment