Blog archives

Onderzoek naar weblogs

Goed idee, om een keer een groot wetenschappelijk onderzoek te doen naar weblogs. Je moet een testje invullen, wat ongeveer 10 minuten duurt.

Er is echter één probleempje mee, wellicht dat het wetenschappelijk nodig is, maar ik vind het vanuit interaction design-oogpunt nogal onhandig. Het gaat om het volgende: het grootste deel van de test bestaat uit vragen die kijken in hoeverre je ‘idealen’ in de ‘praktijk’ uitwerken. Daarvoor heb je een typische ‘schaal’ van ‘eens’ tot ‘oneens’, zoals je in dergelijke onderzoeken wel eens vaker ziet. Kijk eens naar de volgende twee vragen (klik op het plaatje voor een vergroting)

onderzoek_klein.png

Als je deze vragen leest ontdek je een patroon: de eerste vraag is telkens ‘Idealiter doe ik dit’ en de tweede telkens ‘Maar in de praktijk doe ik dit’. Vervolgens kun je aangeven in hoeverre je het met de stelling eens bent. Het probleem is alleen dat bij een gedeelte van de vragen de aanduidingen ‘geheel mee eens’ en ‘geheel mee oneens’ worden omgewisseld. Maar omdat je de vragen in paren ziet denk je dat bij allebij de vragen de aanduidingen op dezelfde plek staat, en dus geef je foute antwoorden. Op het moment dat ik dit ontdekte was ik al bij de laatste pagina aangeland, en je kan niet meer terug, dus het grootste deel van mijn vragen heb ik waarschijnlijk fout ingevuld.

Overigens, de test zelf kan je hier vinden.

Add a comment