Blog archives

Succes

Een goede vriend van mij vind “succes” een gek woord. Hij heeft gelijk: om “succes” hangt een zweem van stockfoto’s van managers die in de lucht springen met hun duimen omhoog.

Toch ga ik het over succes hebben. Mensen vinden het blijkbaar leuk wat ik doe, dus vragen ze me om advies. Wat ik ontzettend leuk vind om te geven en ook graag doe: er zijn weinig dingen zo strelend voor je ego als andere mensen uitleggen wat je doet, en dat ze dan óók nog eens aandachtig luisteren en je later mailtjes sturen dat ze er echt iets aan hebben gehad.

Maar het is ook lastig. Je moet dan je keuzes achteraf gaan analyseren. Dan kom je vaak uit bij one-liners zoals ‘doe, in plaats van denk’. Of ‘volg je passie’. Er bestaan hele industrieën die alleen maar bestaan bij de gratie van het uitgeven van boekjes met dat soort frases.

Alsof je daar wat aan zou hebben.

De beste lessen leer je niet vooraf, maar achteraf. Als je al fouten hebt gemaakt. Of als iemand achteraf tegen je zegt hoe het beter had gekund. Of als je zelf ergens een vaag knagend gevoel hebt dat zegt: ‘dat kan beter’.

En achteraf denk je dan inderdaad: ‘ik had moeten doen, in plaats van denken’. Of: ‘ik had beter naar mijn eigen gevoel moeten luisteren’.

Ook daar koop je niks voor.

Maar toch ga ik een advies geven.

Het is niet belangrijk wat je doet, maar dat je doet.

Dat je doet is dus niet heel lang nadenken. Of vergaderen. Of een groot beleidsstuk schrijven. Je bezig houden met irrelevante details die pas belangrijk zijn bij de uitvoering. Van die bureaucratische dingen.

Dat is dingen doen.

Iemand opbellen. Ergens naar toe fietsen. Iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Een ticket boeken naar een land waar je de taal niet spreekt. Met mensen praten die je niet kent.

Ergo: iets doen zonder dat je al van tevoren weet wat de uitkomst gaat zijn. Experimenteren. Uitproberen. Prutsen.

‘Uit je comfort zone stappen’ heet dat tegenwoordig. Hoe weet je wat je comfort zone is? Makkelijk: bedenk iets dat je gaat doen. Zo. Voel je je nu bang? Angstig? Huiverig?

Goed zo. Dat is buiten je comfort zone. Ga dat doen.

Add a comment