Blog archives

Finland

Finland heeft afgelopen woensdag een nieuwe wet aangenomen die het illegaal maakt om DRM te omzeilen, oftewel het kopieëren van media. Dit betekent dat het over een paar maanden illegaal in Finland is om cd’s, dvd’s of wat dan ook te kopieëren. Je mag geen kopieën meer maken voor eigen persoonlijk gebruik, sterker nog, alleen al het discussiëren over hoe je beveiligingen kan omzeilen is al illegaal en kan tot een aanklacht leiden. Een link plaatsen naar een programma om DVD’s te kopieëren is bijvoorbeeld al een strafbaar feit. Ook als je een (legaal) gekochte audio-cd waar beveiliging opzit wil omzetten naar MP3-formaat zodat je dat kan afspelen op je iPod heb je een probleem: je bent dan tenslotte bezig met het ‘omzeilen van een beveiligingssysteem’ en dus een criminele activiteit aan het ontplooien.

Het Finse parlement heeft wel ‘gezegd dat de overheid de wet niet actief zal gaan uitvoeren’, maar dat is natuurlijk geen garantie dat de muziekindustrie dat wél zal gaan doen. Ook is het geen pretje voor Macintosch of Linux gebruikers: als je muziek op je Mac of Linux-box wilt zetten en je moet daarvoor een beveiliging omzeilen dan ben je illegaal bezig, maar volgens de voorzitter van de IFPI (de Finse Buma/Stemra) is dat geen probleem. In een interview zei hij letterlijk dat die mensen dan maar gewoon een cd-speler moeten kopen. Afspelen van muziek op je computer is tenslotte geen recht: het is een privilige!

Mag ik even een teiltje?

Add a comment