Blog archives

Lijstje

blueberry-boat (6k image)

Het is weer zover, de eindejaarslijstjes zijn binnen. Zoals u ongetwijfeld weet hebben ‘muziekgekken’ de vreemde neiging om aan het eind van het jaar een lijstje te maken waar zij hun favoriete platen in zetten, met de beste op nummer 1. En zoals u wellicht ook wel weet zijn de schrijvers van dit weblog nogal muziekgekken, en is er in ieder geval één waarvan u nu zijn lijstje kan bewonderen. Bij deze:

01. Fiery Furnaces, The – Blueberry Boat (Rough Trade)
02. Interpol – Antics (Matador)
03. Streets, The – A Grand Don-t Come For Free (Vice / Atlantic)
04. Max Richter – The Blue Notebooks (Fat Cat)
05. Bauer – Baueresque (Excelsior)
06. Dizzee Rascal – Showtime (XL)
07. Franz Ferdinand – Franz Ferdinand (Domino)
08. Gorki – Plan B (Lipstick Notes)
09. Arcade Fire, The – Funeral (Merge)
10. Squarepusher – Ultravisitor (Warp)
11. Dresden Dolls – A is for Accident (Important)
12. Madvillian – Madvillainy (Stones Throw)
13. Polyphonic Spree, The – Together We-re Heavy (Hollywood)
14. Beta Band, The – Heroes to Zeroes (Astralwerks)
15. !!! – Louden Up Now (Touch and Go)
16. Ghinzu – Blow (Dragoon)
17. Daryll-Ann – Don-t Stop (Excelsior)
18. Tom Waits – Real Gone (Anti)
19. Patrick Wolf – Lycanthropy (Tomlab)
20. Moonbabies, The – The Orange Billboard (Hidden Agenda)

Op 1 uiteraard Blueberry Boat van de Fiery Furnaces. De meest vreemde, afwisselende, maffe, verbazingwekkende en opwinde plaat van 2004. Als u ‘m nog niet heeft, haast u, want u mist wat. De plaat duurt maar liefst 74 minuten, maar dat vergeet je elke keer als je er naar luistert, sterker nog: je zet ‘m zonder problemen de rest van de dag op ‘repeat’.

Voor meer lijstjesgenot kunt u terecht bij Tiny Mix Tapes (ook nogmaals voor mijn lijstje), Pitchfork, Kindamuzik, OOR en straks ongetwijfeld ook bij nl.muziek. Overigens ook opvallend: op 3 van de 5 lijsten net genoemd staat ‘Funeral’ van The Arcade Fire op 1, en dat is ook een plaat om niet te missen.

Add a comment