Blog archives

Haykranen.nl gelicenseerd onder Creative-Commons licentie

2 comments

Bavaria

Sinds vandaag is (bijna) alles op haykranen.nl gelicenseerd onder een Creative Commons licentie, en wel de Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen licentie.

Deze licentie geeft u het recht om de teksten en afbeeldingen van deze site te gebruiken, zolang u een link naar mijn site terugplaatst (of mijn naam vermeldt als het gaat om een medium anders dan het internet), het alleen gebruikt voor niet-commercieële doeleinden en (als u het wijzigt) het onder dezelfde licentie uitgeeft.

Waarom kan dat handig zijn? Als u bijvoorbeeld een weblog heeft, en een stukje schrijft over drankmisbruik mag u het plaatje hier boven gebruiken ter illustratie, zolang u een link naar mijn site er bij zet, en geen geld vraagt voor toegang tot uw site.

U vraagt zich wellicht af waarom iemand de moeite doet om een dergelijke licentie te gebruiken. Wel, op veel van de informatie die u op het internet tegenkomt rust auteursrecht. Zomaar ‘knippen en plakken’ van informatie is officiëëel niet toegestaan, zelfs niet als het alleen bedoeld is voor niet-commercieel gebruik. Als u dus een willekeurig plaatje van het net afhaalt, en dat ergens voor gebruikt dan bent u dus feitelijk in overtreding van de wet. Dat dit een ingewikkelde en vaak vreemde situatie is, zeker als het om niet-commercieel gebruik gaat, wordt voor steeds meer mensen duidelijk.

Daarom bestaat er zoiets als een Creative Commons-licentie: de licenties zijn bedoeld als alternatief tussen ‘Alle rechten voorbehouden’ en ‘Doe er mee wat je wilt’.

Overigens valt niet alles op mijn website onder een cc-licentie: het logo en de vormgeving vallen onder het normale auteursrecht, net zoals alle afbeeldingen op dit weblog (behalve die hierboven dan).

Add a comment

2 comments