Blog archives

Sahana

Een mooi project dat laat zien dat een ramp mensen ook kan inspireren tot het maken van nieuwe dingen: Sahana. Na de verschrikkelijke tsunami van 2004 bleek er een grote behoefte te zijn aan een centrale manier om informatie te zoeken en in te voeren. Een groep ITers uit Sri Lanka programmeerde daarom in twee weken een ‘disaster management system’ waarmee ondermeer gezochte personen kunnen worden ingevoerd (en hopelijk daarna ook weer gevonden).

Na de tsunami zijn ze gewoon verder gaan programmeren en kan bijvoorbeeld ook de communicatie tussen hulporganisaties en de overheid worden geregeld. Het systeem is sinds de tsunami al bij vijf andere rampen gebruikt. Inmiddels zijn ze overladen met prijzen en zijn ze zelfs project van de maand op SourceForge, de grootste website voor open-source projecten ter wereld. Daar staat ook een interview met de ontwikkelaars.

Add a comment