Blog archives

Gekocht op het Boekenfestijn 2006

boekenfestijn_prijzen.jpg

Ik was vandaag op het Boekenfestijn 2006 in de jaarbeurs te Utrecht. Uiteraard heb ik weer veel te veel boeken gekocht, en dreigt mijn vloer in te zakken. Daarom maar een overzichtje van wat ik heb gekocht voor het geval de boeken onherstelbaar beschadigen. Scroll naar beneden, of klik boven op de prijskaartjes voor een korte samenvatting.

Great Modern Masters: Malevich

Prachtige kleurenreproducties van de Russische schilder Kazimir Malevich (1878-1835). Ongelofelijk dat die man zoveel stijlen (constructivisme, kubisme, sociaal-realisme, symbolisme, etc.) beheerste en en er dingen mee deed die nog niet eerder waren gedaan. In het boek staat tevens het wonderlijke verhaal hoe (veel) van zijn schilderijen terechtkwamen in het Stedelijk Museum te Amsterdam, waar ze nu al jaren niet meer te zien zijn door die verbouwing die pas over een paar jaar klaar is.

ICT-Zakboekje

Tsja, die moet je toch wel hebben als je iets doet in de ICT-sector. Helaas uit 1999, dus AJAX staat er nog niet in, maar XML bijvoorbeeld al wel.

Rem Koolhaas e.a. – Content

Een boek van ‘s Neerlands bekendste architect waarin hij alle inspiratiebronnen die hij en zijn collega’s van OMA op een postmoderne manier weergeeft, in dit geval in de vorm van een soort hip mode-tijdschrift. Ik moet er nog eens voor gaan zitten, maar ik heb het idee dat dit boek niet het niveau haalt van Delirious New York.

Chris Horrocks & Zoran Jevtic – Introducing Baudrillard

Boekje uit de bekende Introducing… reeks, waarin een moeilijk wetenschappelijk onderwerp toegangelijk wordt gemaakt met behulp van grappige strips, cartoonfiguren en soundbites. In dit boekje dus de Franse filosoof Jean Baudrillard, de ‘geestelijke opvolger’ van Marshall McLuhan die verkondigt dat de wereld niet bestaan en dat we slechts in een simulatie leven. Wederom erg postmodern.

Douglas Coupland – Hey Nostradamus!

Roman van een van mijn favoriete hedendaagse schrijvers. Ik heb laatst zijn nieuwe boek jPod gelezen, wat ik nogal vond tegenvallen, en ik ben blijkbaar niet de enige: veel te sarcastisch en cynisch in vergelijking met zijn oudere werk waar het sarcastische in balans wordt gehouden door de realistische en mooie beschrijvingen van vriendschappen. Dit is een van zijn vorige boeken, dat blijkbaar een stuk serieuzer van toon is en handelt over een fictieve schietpartij op een middelbare school, geïnspireerd op de schietpartij op de Columbine High School.

Richard Dawkins – The Ancestor’s Tale (2004)

Boek over de evolutie van de mens door de beroemde Britse bioloog Richard Dawkins. Prachtig geillustreerd en mooi uitgevoerd: we volgen de geschiedenis van de mens door middel van 39 ‘rendez-vous’ punten, waarop bijvoorbeeld een belangrijke voorouder (biologisch gezien dan, ik bedoel niet uw grootvader) ontstond.

Ingrid Schaffner – The Essential Man Ray

Kort boekje over deze Dada/Surrealistische fotograaf/ontwerper/filmmaker/dichter, etc. Erg Amerikaans, met op elke pagina een ‘soundbite’ en een hele hoop losse feitjes, maar wel prettig om eindelijk eens alle bekende foto’s in één boekje bij de hand te hebben.

Neil Gershenfeld – When Things Start to Think

Toekomstvisie op hoe we over tien jaar zullen omgaan met apparaten, geschreven door een professor van het MIT. Uit 1999, dus hopelijk niet al te overdreven positief.

Michael Flocker – Metroseksueel

Ja, het is wel erg dat ik dit gekocht heb, en alle clichés die je van tevoren over dit boek hebt zijn waar: David Beckham wordt veelvuldig genoemd, er staan heel veel cocktails in die je moet kennen om ‘hip’ te zijn en het ziet er ook erg fris vormgegeven uit. Toch is het leuk om zoiets te hebben: over twintig jaar geeft het een prachtig tijdsbeeld, net zoals dat boekje over yuppen uit de 80’er jaren wat ik in mijn kast heb staan.

Daniel McNeill – Het gezicht

Populair-wetenschappelijke geschiedenis van het gezicht. Wat is er nou interessanter dan iets te weten over het meest essentiële onderdeel van het menselijk lichaam?

Media and Cultural Studies: KeyWorks

Een (op het eerste gezicht) fantastische dikke reader met de belangrijkste essays over media en cultuur. Essentiële essays als Het kunstwerk in de tijd van de mechanische reproductie van Walter Benjamin en The Medium is the Message van Marshall McLuhan, maar ook wat minder bekende dingen. Helaas geen bijdragen van Lev Manovich, wiens The Language of New Media (wat mij betreft het meest essentiële boek over nieuwe media van de laatste tijd) te recent was voor een bijdrage aan dit boek.

Grote reproducties van de Prerafaëlieten

Mooie grote reproducties van bekende werken van de Prerafaëlieten, de 19de-eeuwse groep Engelse kunstenaarsgroep die terugwilden naar de kunst van vóór Raphael, omdat alles na Raphael hen te ‘mechanisch’ en ‘klassiek’ was. Helaas ontbreekt het mooiste werk van Dante Gabriel Rossetti, toch wel de interessantste van de groep, namelijk zijn fantastische Annunciatie (zie beneden). Maar zijn Persephona (beneden rechts) is natuurlijk ook geweldig.

rosetti.jpg Klik voor een vergroting

Add a comment