Blog archives

Open-source 3d pakket voor modelleren van mensen

2 comments

makehuman.jpg

Zit u ook wel eens wat te experimenteren met 3d-paketten? En wilt u dan ook wel eens een mens in uw scènes zetten? U kunt natuurlijk zelf een mens gaan modelleren, maar dat kost veel tijd dus zijn er alternatieven voor. Een voorbeeld van een 3d-pakket specifiek voor het modelleren van mensen is Poser, maar dat kost $250, en ik vind de interface van het pakket behoorlijk slecht (u kunt zelf een demo downloaden als u het eens wilt proberen).

Er is echter ook een heel aardig gratis alternatief met het pakket MakeHuman, een open-source variant van Poser. De interface is een stuk Spartaanser dan bij Poser, maar hij is wel vele malen eenvoudiger en overzichtelijker. Het mooiste van het pakket is het gigantische aantal parameters wat je kan instellen: er zijn bijna 3000 zogenaamde ‘targets’. Dat kunnen simpele dingen zijn als een ringvinger die wat langer moet, maar er zijn ook targets om punten uit het hoofd te laten groeien (en nog veel meer targets speciaal bedoeld om fantasy-wezens te maken).

Nadat je een model klaar hebt kun je het exporteren naar het Wavefront OBJ-formaat, en dan bijvoorbeeld importeren in het eveneens gratis open-source 3d-pakket Blender: vervolgens een ‘meshsmooth’ er overheen gooien en renderen maar, met bijvoorbeeld de open-source renderer Yafray. En als u wilt weten wat u dan kan maken: Elephants Dream, een film helemaal gemaakt met open-source software en gelicenseerd onder Creative Commons zodat u de film zelf ook nog eens helemaal kan gaan namaken.

Add a comment

2 comments