Blog archives

Wikimedia Commons Foto van het Jaar

golf.jpg
Foto: Malene Thyssen / CC-BY-SA

De foto hierboven is één van de genomineerden voor de Wikimedia Commons Foto van het jaar-verkiezing. Wikimedia Commons, de mediadatabank voor alle Wikimedia Commons-projecten (zoals Wikipedia), heeft elke dag een ‘foto van de dag’ op de voorpagina. Uit die 365 genomineerden kunnen de deelnemers aan het project vijf foto’s kiezen waaruit er uiteindelijk één de titel van ‘Beste foto van 2006’ mag dragen.

De 365 genomineerde foto’s zijn werkelijk prachtig, en zouden zeker niet misstaan in een professioneel fotoboek. Wat dacht u bijvoorbeeld van een close-up van een havik die een muisje oppeuzelt, het Noorderlicht of een hele fotoserie van het bouwproces van het nest van de zwarte roodstaart? En het mooiste is dat al deze foto’s voor niks zijn te verspreiden, bewerken en zelfs commercieël zijn te gebruiken, als u een boek zou willen uitgeven met die 365 foto’s zou dat mogen.

De foto’s zijn trouwens ook allemaal in hoge resolutie op één pagina te bekijken, maar daar moet u wel een beetje mee oppassen want mijn Firefox crashte toen ik dat probeerde. In Opera ging het al wat beter.

Add a comment