Blog archives

Want tussen droom en daad…

2 comments

In mijn kast hangt een t-shirt met daarop een gedeelte uit een van de bekendste gedichten van de Vlaamse dichter Willem Elsschot (1882 – 1960):

…want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren, en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren, en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.

Dit citaat is bijzonder populair geworden voor allerhande doeleinden, bijvoorbeeld als titel voor een scriptie. Een korte zoekopdracht bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht levert bijvoorbeeld meer dan dertig resultaten op, waaronder deze:

Ik vraag me af of al die mensen het hele gedicht ook hebben gelezen. Deze vier zinnen stammen namelijk uit een langer gedicht, Het Huwelijk, wat handelt over een man die langzaam zijn vrouw ziet verouderen en lelijk worden. Uiteindelijk overweegt hij haar zelfs te vermoorden en er met een andere vrouw vandoor te gaan:

Hij dacht: ik sla haar dood en steek het huis in brand. Ik moet de schimmel van mijn stramme voeten wassen en rennen door het vuur en door het water plassen tot bij een ander lief in enig ander land.

Maar dat doet hij niet, want… tussen droom en daad, etcetera. Hoeveel van die mensen die deze zin gebruiken voor hun marketingworkshops of atelier voor decoratieve verftechnieken of welk ander doel dan ook weten eigenlijk in welke context die vier zinnen vallen?

Add a comment

2 comments