Blog archives

Overstappen van PC naar Mac: een korte gids

7 comments

macbook.jpg

Foto: Jared C. Benedict / CC-BY-SA

Zolang als ik me kan herinneren heb ik gewerkt met besturingssystemen van Microsoft: eerst met MS-DOS, daarna met alle versies van Windows. In de tussentijd heb ik af en toe wel gewerkt met Apple (vooral toen ik studeerde, en er een heel lokaal vol met iMacjes stond om mee te spelen), maar nooit als mijn belangrijkste platform.

Na al die jaren had ik het eigenlijk wel gehad met Windows: het gedoe, het constante wachten op dingen die vastlopen, niet reageren, onhandig zijn gedaan, veel te veel muiskliks vereisen, etcetera, etcetera. Ondertussen zag ik steeds meer mensen om me heen met van die mooie witte en zilveren Apple laptopjes. Mijn eigen (Windows) laptop begon langzamerhand een beetje oud te worden, dus ik besloot om de overstap te wagen naar Mac OS X.

Tot nu toe ben ik zeer tevreden. Alles is duidelijk veel beter doordacht en werkt fijner. Toch is het hele proces van omschakelen moeilijker dan ik had gedacht. Welke applicaties moet je bijvoorbeeld gebruiken in plaats van de dingen die je gewend bent op een PC?

Er zijn heel veel applicaties (zowel commercieel als gratis / open source) verkrijgbaar voor de Mac, bepaalde applicaties zijn er voor meerdere platforms, voor andere applicaties die alleen onder Windows werken moet je een alternatief zoeken. Hieronder wat ik nu gebruik:

[TABLE=2]

NB: als u ook zo’n mooi tabelletje wilt maken in WordPress moet u eens kijken naar de plug-in wp-Table.

Daarnaast zijn er een paar applicaties die je alleen op Mac hebt, en eigenlijk niet in een gelijkwaardig alternatief onder Windows, zoals bijvoorbeeld QuickSilver (freeware), een soort van command line die gelijk op je desktop zit en waar je per toetsenbord allemaal commando’s in kan voeren Daarnaast ook al het al eerder genoemde Parallels (niet gratis) waarmee je vrij makkelijk kan switchen tussen Windows en Mac, alhoewel het wel een tijdje duurt (een minuutje of twee) voordat het opstarten klaar is. Een gratis alternatief is eventueel Boot Camp van Apple zelf, maar daar moet je wel je Mac opnieuw voor opstarten.

Eigenlijk maar één applicatie die ik echt mis, namelijk het archaïsche programma Vertaal voor Windows, een softwarepakket uit 1992(!) wat geschreven is voor Windows 3.1 en maar één ding kan: woorden vertalen van de ene taal naar de andere taal. Ideaal als je snel even een woord uit het Nederlands naar het Engels wilt vertalen, of andersom. Er zijn wel woordenboeken voor Mac OS X, maar geen enkele die vanuit het Nederlands naar het Engels vertaald. Hier ligt dus nog een schone taak voor bijvoorbeeld Van Dale.

Volgende keer in deze rubriek: keyboard shortcuts, instellingen en andere dingen die me opvallen aan Mac OS X.

Add a comment

7 comments