Blog archives

Simpele tool om Apple toetsen aan te passen

1 comment

Sinds dat ik een Mac heb ben ik een beetje in de war met de toetsen. Apple vind namelijk dat de (volgens mij toch redelijk handige) ‘delete’ knop niet echt nodig is op een MacBook, en dat bijvoorbeeld ‘home’ en ‘end’ keys niet moeten mappen op het begin en eind van een regel maar het begin en eind van een scherm. Dat je daardoor om één regel tekst te selecteren gebruik moet maken van de vingerbrekende combinatie Pijltje links-Option/Appeltje-Shift in plaats van Shift-Home is blijkbaar niet zo erg. Daarnaast zit er op een MacBook de zogenaamde ‘Enter’ toets (naast het rechter appeltje), die op een PC identiek is aan ‘Return’ maar op een Mac wat anders doet (wat dat ‘anders’ dan is blijft voor mij een raadsel).

Wellicht dat de oude Mac-veteranen dit allemaal heel logisch vinden, maar ik vind het toch knap lastig, zeker omdat ik meestal achter een extern USB toetsenbord werk wat eigenlijk is bedoeld voor een PC (en zelfs, ik durf het bijna niet te zeggen, geproduceerd is door Microsoft).

Ik had al eerder een scriptje ontdekt waarmee je in (sommige) applicaties het ‘normale’ home/end gedrag kan instellen, maar een veel betere (en gebruikersvriendelijke) optie is het gratis tooltje DoubleCommand. Wil je liever dat die nutteloze ‘Enter’ toets een ‘Delete’ wordt? Een vinkje en het werkt. En home/end werkt nu ook in applicaties die met het scriptje niet werken (zoals bijvoorbeeld Thunderbird). Voor als u het tooltje de eerste keer gebruikt en het niet snapt: u dient na uw keuzes onderin te hebben gemaakt te klikken op ‘Activate’ en op ‘User’ of ‘System’.

Add a comment

1 comment