Blog archives

Het Lijstje 2007

2 comments

Inderdaad. Het is weer zover: lijstjestijd! Hieronder mijn favoriete twintig platen van het jaar.

In tegenstelling tot 2006 vond ik 2007 een prima muziekjaar. Daarom dus ook weer een top 20 in plaats van een top 10. Voor de liefhebber: ik heb ook nog de lijstjes van 2006, 2005 en 2004 in de aanbieding.

 1. The Field – From Here We Go Sublime
  Axel Willner, de Zweed die achter The Field schuil gaat, krijgt het op deze plaat klaar om een uur lang te boeien met alleen maar repeterende ultrakorte samples van kapotgedraaide Skyradio hits (denk Lionel Richie en Kate Bush). Je denkt: dat is saai, en dat lijkt het in het begin ook te zijn. Maar als je langer luistert naar nummers als A Paw in my Face en Everday beklijft toch het gevoel dat je iets meemaakt wat zo intens en groots is dat je er eigenlijk geen woorden voor hebt. Inderdaad.. subliem.
 2. Radiohead – In Rainbows
  Ironisch genoeg heb ik voor deze plaat, die je gratis mocht downloaden, uiteindelijk meer betaalt dan welke andere plaat dan ook. 35 pond! Was het dat waard? Min of meer. In Rainbows is een heel stuk beter dan zijn toch wat middelmatige voorganger Hail to the Thief maar haalt niet het niveau van Kid A of OK Computer dankzij een paar missers als All I Need en House of Cards. Maar ouderwets goede Radiohead nummers als 15 Step, Weird Fishes / Arpeggi en vooral Jigsaw Falling Into Place zorgen ervoor dat deze plaat ongeveer op het niveau van Amnesiac uit komt.
 3. Of Montreal – Hissing Fauna, Are You The Destroyer?
  Kevin Barnes slaat zich door zijn depressies en ex-vriendinnetjes heen door een plaat op te nemen waar hij hele donkere teksten zingt over vrolijke discodeuntjes. Een van de weinige platen die ik de laatste jaren heb gehoord waar die combinatie (treurige teksten, vrolijke muziek) goed werkt. Ik dacht dat iets was wat alleen het illustere duo Johnny Marr / Morrisey kon.
 4. M.I.A. – Kala
  Een dansbare plaat met een potpourri aan stijlen. Overigens, M.I.A.’s website is werkelijk ongelofelijk. Het is net of je internetprovider opeens per ongeluk een filter heeft aangezet die alles 1994 maakt.
 5. Burial – Untrue
 6. Zita Swoon – Big City
 7. Modest Mouse – We Were Dead Before The Ship Even Sank
 8. Sally Shapiro – Disco Romance
  Er zijn genoeg mensen die dit vreselijk vinden. Sally Shapiro maakt muziek die schaamteloos jaren-tachtig Italo disco als belangrijkste inspiratiebron heeft. Maar goed, ik hou wel van de jaren tachtig, dus ik vind dit uiteraard ook geweldig.
 9. Spoon – Ga Ga Ga Ga Ga
 10. LCD Soundsystem – Sound of Silver
 11. Animal Collective – Strawberry Jam
 12. The Arcade Fire – Neon Bible
  Tsja, het is natuurlijk moeilijk om een plaat als Funeral te overtreffen. En dat is de Arcade Fire wat mij betreft ook niet gelukt met Neon Bible. De muziek is niet slechter, de teksten zijn niet slechter, dus daar ligt het niet aan. Wat dan wel? Ik weet het niet, er staan een paar nummers op Neon Bible die erg goed zijn (vooral Intervention), maar het niveau van Tunnels of Laika heeft het toch niet. Jammer.
 13. Chromatics – Night Drive
 14. Daft Punk – Alive
 15. Kanye West – Graduation
 16. Dizzee Rascal – Maths + English
 17. The White Stripe – Icky Thump
 18. Feist – The Reminder
 19. Joanna Newsom & The YS Street Band E.P.
 20. Interpol – Our Love to Admire
  De hekkensluiter. Hier geld een beetje hetzelfde verhaal voor als bij de Arcade Fire: een hele goede eerste plaat (Turn on the Bright Lights) die moeilijk te overtreffen is. Our Love to Admire is wederom niet slecht, maar dat ik deze plaat nu echt goed vindt… nee.

Nog niet uitgelijst? Pitchfork, Tiny Mix Tapes, Spin, Metacritic, DOA, Drowned in Sound, File Under, Muziekjournaal en Voer Voor Melomanen helpen u graag verder.

Add a comment

2 comments