Blog archives

Met de snelheid van de bieb

2 comments

Ik was vandaag voor het eerst in jaren weer eens in de openbare bibliotheek in Nijmegen. Toen ik nog daar woonde was ik kind aan huis bij de muziekafdeling: in de tijd dat nog niet alles makkelijk en snel online was te downloaden kon je voor 1,50 een cd voor twee weken lenen en ‘luisteren’ (lees: kopiëren). Heel veel van de bands die ik nou nog steeds graag luister heb ik daar voor het eerst ontdekt, en ik had het idee dat ik dankzij de bibliotheek altijd behoorlijk bij was.

Nog steeds hadden ze cd’s bij de bieb en ook nog steeds hadden ze de ‘toppers’ die je voor een week mag lenen omdat ze ‘net nieuw’ waren.

De toppers van dit moment waren:
* Vampire Weekend – Contra
* Editors – In This Light and on This Evening
* Fuck Buttons – Tarot Sport
* De Staat – Wait for Evolution

Op Vampire Weekend (januari 2010) na zijn dat allemaal platen uit 2009, De Staat komt zelfs uit januari van dat jaar. Als je dus geen internet had en alles via de bieb moest luisteren zou je een heel jaar achterlopen met de nieuwste muziek. De nieuwe platen van Joanna Newsom, Hot Chip, Owen Pallett, Yeasayser: je zou ze pas allemaal in de zomer van 2011 leren kennen en er over praten met je vrienden.

Is het nou beter dat je al die platen ‘rustig’ leert kennen? Misschien dat je er wel beter over kunt oordelen zonder alle recensies in de krant te hebben gelezen. Misschien moet ik maar weer eens cd’s gaan lenen bij de bieb…

Add a comment

2 comments