Blog archives

Tien geweldige vakantietips voor Marokko

9 comments

Ik was de afgelopen twee weken in Marokko. Dat was geweldig en ik raad iedereen aan om te gaan. Het is een prachtig land met lieve, aardige, gastvrije mensen en een wonderschoon landschap. Maar voor je gaat lees je natuurlijk eerst mijn tien tips.

 1. Marokkanen zijn ook maar mensen. Als je voor het eerst aankomt op de Djemaa El Fna in Marrakech (of een winkel in een Medina, zoals in Fez of Meknez) heb je het gevoel dat iedereen je probeert op te lichten of een tapijt te verkopen (of beide). Je kunt dat bot telkens negeren en doorlopen, maar je kunt het spelletje ook meespelen. Luister gewoon wat iemand aan te bieden heeft, en zeg het als je niet bent geïnteresseerd. Dat laatste is natuurlijk een uitnodiging om allemaal redenen aan te slepen waarom je wel die prachtige berberslippers moet kopen, maar mensen merken het heus wel als je geen interesse hebt en laten je dan met rust.
 2. Gebruik die desinteresse wel, maar alleen als je wél iets wilt kopen. Zodra de winkelier door heeft dat je echt geïnteresseerd bent in dat laken gemaakt van cactusvezel zal hij zijn prijs verhogen. Als je juist net doet alsof je helemaal niet bent geïnteresseerd is dat een prima positie om te onderhandelen. Met een beetje geluk volgt de verkoper je de hele straat door en kun jij je souvenir meenemen voor een prikkie.
 3. Je hoeft (en kunt) niet over alles onderhandelen. Bij levensmiddelen, hotels en restaurants is het bijvoorbeeld lastig (maar je kan het altijd proberen). Ook vervoersprijzen zijn meestal vast, behalve bij taxi’s zonder meter waar je altijd van te voren een prijs moet afspreken. De beste plek om te onderhandelen zijn uiteraard de winkeltjes in de souk van de medina, waar je vaak meer dan de helft van de prijs kan afpingelen.
 4. Sommige steden (zoals het prachtige Chefchaouen) zijn alleen bereikbaar per bus. Het is verleidelijk om met een van de lokale busmaatschappijtjes te gaan die goedkoop zijn, maar het is af te raden. Er is geen airco, de stoelen zijn al minstens vijftien jaar afgeschreven en voordat de bus vertrekt krijg je eerst een uur lang een parade van bedelaars, kinderen die zakdoekjes verkopen en vrouwen met koekjes. Betaal twintig dirham meer en ga met een grote maatschappij als CTM of Supratours.
 5. In de trein kan het erg druk zijn. Als je pech hebt sta je in de tweede klas drie uur lang in het gangpad. Als je dat geen prettig vooruitzicht vindt: voor ongeveer 30% meer kun je in de eerste klas een stoel reserveren.
 6. In sommige steden kan de hitte allesoverheersend zijn. Fez of Meknez in de middag met 45 graden is verschrikkelijk. Zelfs als je op bed probeert ‘uit te rusten’ gutst het zweet je langs je voorhoofd. Het is even doorbijten, maar als je om 6 uur opstaat en dan in de medina rond gaat wandelen is het nog goed te doen. Tussen 12.00 en 18.00 is het bijna onmogelijk om iets te doen met dergelijke temperaturen. Overweeg om tijdelijk een paar dagen uit te wijken naar een koelere stad als Rabat.
 7. Avocadosap (met melk). Het klinkt walgelijk, maar je verlangt er dagen later nog naar. Highly recommended.
 8. Ook al is het café-interieur ingericht met tuinstoelen en plastic zeil, dan nog is de koffie geweldig. Betere koffie krijg je alleen in Italië (en voor het dubbele bedrag). Ontbijt met een cafe noir of cafe latte, eventueel aangevuld met een pain au chocolat of een croissant.
 9. Alcohol is harstikke haram (en daarom moeilijk te krijgen). Er zijn drie opties:
  • Supermarkten ver uit de stad waar je een redelijke selectie hebt voor een goede prijs. Ze doen in het zwarte plastic tassen zodat niemand kan zien, maar iedereen weet wat er in zit.
  • Donkere rokerige drankkelders waar elke vrouw een hoer is en elke man een dronkelap. Leuk voor de wilde verhalen later thuis en soms de enige mogelijkheid (in Chefchaouen bijvoorbeeld).
  • Restaurants, en dan met name pizzeria’s, kunnen een alchoholicentie hebben. Als je laat komt krijg je gratis eten (omdat ze er anders geen drank bij mogen serveren)
 10. Een paar woorden Marokkaans laten elk arabierenhartje smelten. Probeer:
  • Salaam alaikum (formeel) of la bes (informeel) – Begroeting
  • Shokran – Dankjewel
  • Inshallah – Als god het wil. Doet het goed als je afscheid neemt van nieuw gemaakte vrienden: we zien elkaar snel terug, inshallah!
  • Wolla – Ik zweer het je. Als in: “die theekan was bij je buurman de helft goedkoper, Wolla!”
  • La (met korte a als in appel) – Nee. Hoe viezer het gezicht en de uitspraak hoe serieuzer je het meent.
  • Auwielie! – Je meent het!
  • Hashoema! – Schande! Als in: “jij hebt me een tapijt vol gaten verkocht! Hashoema!
 11. Voor wie niet zo goed weet wat hij zich voor moet stellen bij een Arabisch land: de Fata Morgana in de Efteling geeft best een realistisch beeld van een Marokkaanse medina!

Mis je nog iets? Of heb je zelf een tip? Laat het achter in het commentaar!

Add a comment

9 comments