Blog archives

Wat ik heb geleerd van de eindexamenexpo van de HKU

Ik was vrijdag op de eindexamenexpositie (dit jaar onder de naam EJECT) van de HKU in Hilversum. Studenten van de KMT (Kunst, Media en Technologie) faculteit presenteren daar hun eindwerk.

Twee dingen die me opvielen:

  1. Als je robots ontwikkelt kom je snel de uncanny valley tegen: als je je robot te echt maakt wordt het eng. In plaats van een mens visueel na te bootsen kun je echter ook gedrag nabootsen. Een robot die een bepaalde afstand bewaart terwijl hij met je ‘communiceert’ zorgt voor evenveel ‘sympathie’ bij de gebruiker als een robot die heel erg op een mens lijkt.
  2. Vergeleken met vijf jaar geleden (toen ik zelf afstudeerde) is de technologie nóg toegankelijker geworden. Je kunt in je eentje, met behulp van een goede game engine, een complete professionele game ontwikkelen in een paar maanden.

Add a comment