Blog archives

Witte olifant

Een witte olifant is, volgens Wikipedia, een metafoor voor een waardevolle bezitting die de eigenaar niet kan afstaan, maar die zoveel geld kost (in onderhoud bijvoorbeeld) dat het totaal niet in verhouding staat tot het nut ervan.

Foto: George Groutas

Het Paleis voor het Volk in Boekarest (Roemenië) is een voorbeeld van een witte olifant. Het gebouw (het een na grootste ter wereld) koste ontzettend veel geld, half Boekarest werd er voor gesloopt, maar het is nooit in gebruik genomen omdat in 1989 Ceauşescu werd afgezet en geëxecuteerd. Tegenwoordig wordt slechts een klein deel van het gebouw gebruikt, maar kost het wel een fortuin om het te onderhouden.

Iets minder megalomaan, maar wel erg grappig is het treinstation Christ’s Hospital in het Engelse Horsham. Gebouwd omdat het naast een school stond waar wel 835 kinderen zaten (die dus vaak dat station zouden gebruiken) voor het toen astronomische bedrag van 30.000 pond. De spoorwegmaatschappij had echter een verschrikkelijke fout gemaakt: de school was een kostschool, en kinderen kwamen alleen een paar keer per jaar op het station, niet elke dag zoals de verwachting was. In 1972 werd het gebouw gesloopt.

Wat is uw witte olifant?

Add a comment