Blog archives

Koffie + Wifi: Centrale Bibliotheek Utrecht

5 comments

De zogenaamde digitale nomade is in opkomst: geen kantoor meer nodig, je werkt op je laptop vanuit een koffiebar. Of zoiets. Nu zou ik mezelf helemaal geen digitale nomade willen noemen, maar ik vind het wel fijn om af en toe wat mails weg te werken op een andere plek dan mijn eigen huis.

De eisen zijn simpel: koffie en wifi. Maar dat te vinden is nog niet zo makkelijk. Ik probeer af en toe een locatie uit en ik blog hier mijn bevindingen.

Deze keer: de centrale bibliotheek in Utrecht.

Update mei 2014: vier jaar geleden dat ik dit artikel schreef. Er is inmiddels niet veel veranderd. De koffie is nog steeds uitstekend (en het assortiment flink uitgebreid). De wifi helaas nog steeds erg wisselvallig. Voor incidenteel e-mail en webverkeer werkt het oké, maar vertrouw er niet teveel op. Stopcontacten vinden is nog steeds een speurtocht. Openingstijden zijn hetzelfde, alleen is de bieb nu ook open op zondag van 13.00 – 17.00. Hoezee! Hopelijk zit de bieb over nog eens vier jaar aan de Neude met betere wifi en ruimere openingstijden.

Wifi

Wisselend. Hotspot van KPN die gratis is voor alle bezoekers (dus ook niet-leden). Inloggen op ‘KPN’, willekeurige webpagina openen en ‘akkoord met de voorwaarden’ en je kunt internetten. Meestal. De snelheid wisselt nogal: als je eenmaal verbinding hebt werkt het meestal ok (Spotify gaat prima), maar soms gaat het ook tergend traag. En niet overal bereik: bijvoorbeeld bij de leuke tafeltjes bij het raam. De tafeltjes bij de koffiecorner lijken goed bereik te hebben. Wel een voordeel: weinig geblokkeerde poorten: SSH, VPN, Secure IMAP en zelfs IRC doen het.

Voor de nerds: hier is het grafiekje van speedtest.net:

Koffie

Uitstekend, bij de koffiebar. Lekkere latte voor 2.10. Gratis water en prima broodjes en koekjes.

Stroom

Stopcontacten zijn sporadisch en niet altijd makkelijk te vinden. Goed zoeken of met een volle accu binnen komen.

Toilet

Begane grond. 50 cent.

Omgeving

Locatie is prachtig, in een mooi pand boven de Broese met uitzicht op de Stadhuisbrug. Voor een bibliotheek enigszins rumoerig, maar rustiger dan bijvoorbeeld bij Seats2meet. Redelijk wat werkplekken, maar het is soms even zoeken naar een plek met én goed wifi bereik én stroom. Kans op zwervers die naast je gaan zitten en in slaap vallen of draaiorgels die op straat ‘Shalalieshalala’ van Sieneke en Vader Abraham spelen.

Openingstijden

Maandag en donderdag tot 21.00. Anders tot 18.00. Zondag van 13.00 – 17.00. Alle openingstijden.

Oordeel

Als de wifi het doet is de centrale bibliotheek een prima plek, zeker vanwege de koffie en goede locatie. Jammer het trage internet, de vroege sluitingstijden (en niet open zijn op zondag) en het gebrek aan stopcontacten.

Cijfer: 7,5

Locatie: Oudegracht 167. Kaartje.

Add a comment

5 comments