Blog archives

Koffie + Wifi: de centrale bibliotheek in Den Haag

Foto: FaceMePLS / CC-BY

De zogenaamde digitale nomade is in opkomst: geen kantoor meer nodig, je werkt op je laptop vanuit een koffiebar. Of zoiets. Nu zou ik mezelf helemaal geen digitale nomade willen noemen, maar ik vind het wel fijn om af en toe wat mails weg te werken op een andere plek dan mijn eigen huis.

De eisen zijn simpel: koffie en wifi. Maar dat te vinden is nog niet zo makkelijk. Ik probeer af en toe een locatie uit en ik blog hier mijn bevindingen.

Deze keer: de centrale bibliotheek in Den Haag.

Wifi

Wisselend. Inloggen op ‘BIBLIOTHEEK DENHAAG’ (sic), klikken op ‘ik ga akkoord met die pdf met voorwaarden die ik niet lees’ en je kunt “draadloos internetten, niet via een kabel maar via een radiofrequentie” (aldus de handleiding).

De verbinding was over het algemeen vrij vlot, met wat kleine hikjes en vertragingen tot opeens de complete verbinding wegviel en het netwerk niet meer te vinden was. Misschien is het een incident, maar na een half uur was de verbinding nog steeds weg en het bezoek aan de bibliotheek dus afgelopen.

Ondanks onheilspellende berichten in de handleiding dat “het gebruik van MSNmessenger en e-mail clients niet mogelijk is” lijken er geen poorten te zijn geblokkeerd en werkt SSH, (secure) mail, FTP, Spotify en IRC prima.

Voor de nerds het bekende grafiekje van speedtest.net:

Koffie

In de koffiebar op de begane grond. In het weekend is er alleen een automaat die iets oplevert wat het midden houdt tussen slappe oploskoffie, afwaswater en chocolademelk. Die koffie mag je dan vervolgens alleen opdrinken in die (rumoerige en drukke) bar, in de rest van het gebouw zijn alleen flesjes water toegestaan.

Stroom

In de grote studiezaal op de vijfde verdieping zijn er stopcontacten ingebouwd in de tafels. Hulde! In de rest van het gebouw is het even zoeken naar stroom.

Toilet

Er zijn bizar weinig toiletten voor een gebouw met zoveel studieplekken en bezoekers. Alleen op de derde en vierde verdieping zijn kleine, behoorlijk vieze toiletten. Het enige voordeel: ze zijn gratis.

Omgeving en locatie

De bibliotheek zit in het prachtige ‘ijspaleis’ aan het Haagse Spui, op vijf minuten loopafstand van het centraal station en het binnenhof. De bibliotheek is ‘veel meer dan boeken alleen’, met oefenruimtes voor muzikanten, spelletjes, optredens en exposities.

Openingstijden

Doordeweeks tot 20.00, in het weekend tot 17.00. De complete openingstijden zijn hier te vinden.

Oordeel

Wisselend. De locatie is prachtig en rustig, maar het onbetrouwbare internet, de matige toiletten, en het gebrek aan koffie boven de begane grond zijn grote missers. Maar als het internet het doet, en je hebt geen behoefte aan koffie is het een prima plek.

Cijfer: 5.5

Locatie: Spui 68, Den Haag.

Add a comment