Blog archives

Radio luisteren via internet, maar dan wel simpel

3 comments

Ik had mijn moeder een laptop kado gedaan: mijn oude MacBook. Een van de eerste dingen die ze er mee wilde was radio luisteren. Ik keek met haar mee en toen viel het me op hoe ingewikkeld het is om ‘gewoon’ radio te luisteren op het internet.

Om te beginnen met de publieke radiozenders: die gebruiken allemaal nog standaard Windows Media Player. Dat werkt niet op een Mac. Je kunt wel Flash of Quicktime gebruiken maar dat moet dan eerst via een selectiemenu. Niet echt handig. En voor elke zender moet je naar een andere site. ‘Zappen’ tussen radiozenders is zo eigenlijk moeilijker dan bij een ouderwets radiotoestel.

Er zijn wel verzamelsites, zoals radio.nl, Nederland.FM en allradio.nl. Maar hebben een druk uiterlijk, gebruiken ook vaak Windows Media streams en staan vol reclamebanners.

Dat kan beter, dus heb ik in anderhalf uur iets in elkaar geklust. Geen poespas, gewoon een lijstje met zenders en een spelertje. Met hulp van een open source audiospeler, een site met stream-urls en deze onmisbare tip voor het afspelen van Shoutcast-streams in Flash.

Input is natuurlijk van harte welkom, en als je kan programmeren: je kan de complete broncode downloaden van Github.

En natuurlijk luisteren via http://radio.haykranen.nl.

Add a comment

3 comments