Blog archives

Koffie + Wifi: de Openbare Bibliotheek (OBA) in Amsterdam

6 comments

Foto: Ceinturion / CC-BY-SA

De zogenaamde digitale nomade is in opkomst: geen kantoor meer nodig, je werkt op je laptop vanuit een koffiebar. Of zoiets. Nu zou ik mezelf helemaal geen digitale nomade willen noemen, maar ik vind het wel fijn om af en toe wat mails weg te werken op een andere plek dan mijn eigen huis.

De eisen zijn simpel: koffie en wifi. Maar dat te vinden is nog niet zo makkelijk. Ik probeer af en toe een locatie uit en ik blog hier mijn bevindingen.

Deze keer: de OBA in Amsterdam.

Update: sinds 4 februari 2013 is het niet meer mogelijk om gratis te internetten in de OBA. Je betaalt 2 euro per uur of je moet een ledenpas voor € 17,50 per jaar kopen.

Wifi

Meestal goed. Voordat je kan internetten als niet-bieblid moet je eerst een account aanmaken. Zo’n beetje al je persoonsgegevens dien je te overhandigen, inclusief je paspoortnummer. Je account moet je laten goedkeuren bij de balie, en je paspoort moet je dan ook laten zien. Er zal vast een goede reden voor zijn, maar ik vind het wel heel heftig dat je zonder het overhandigen van al die gegevens niet kan internetten in de OBA.

Als je eenmaal een account heb kun je inloggen via ‘OBA-easynet’ met je wachtwoord en gebruikersnaam. Het netwerk is meestal goed, maar soms zijn er (tijdelijke) dipjes waardoor dingen tergend traag gaan. Het zal vast te maken hebben met de populariteit: op een gemiddelde dag zitten er heel wat mensen met laptops te werken.

Als het echt heel traag is: soms kun je ook de gratis wifi ontvangen van het naastgelegen Vapiano restaurant. Ook veranderen van plek heeft wel eens zin: het internet kan bijvoorbeeld een paar verdiepingen hoger opeens prima zijn, terwijl het bij de koffiecorner ontzettend traag is.

Op het eerste oog zijn er geen poorten geblokkeerd: Spotify, SSH, secure mail en IRC werken prima.

Koffie

Tot een uur of 18.00 is er een koffiebar open op de eerste etage, in de ‘leeszaal’ met kranten en dergelijke. De bar wordt gerund door La Place wat de forse prijzen verklaart: 2,20 voor een normale koffie, 2.60 voor een cappucino of latte. Die koffie komt dan uit een (weliswaar goede) automaat.

Stroom

In de leeszaal bij de koffiebar zijn bij alle tafels (wel enigszins onhandige geplaatste) stekkerdozen. Hoera!

Toilet

Op de begane grond is een toilet met een ouderwetse toiletjuffrouw. 30 cent per keer.

Omgeving en locatie

De OBA zit in een prachtig gloednieuw pand van de hand van architect Jo Coenen op het Oosterdokseiland. Het is ongeveer een kwartiertje lopen vanaf Amsterdam CS. Wel een klein beetje uit de richting van het centrum, en de route wordt op het moment van schrijven hevig verbouwd, dus het is een beetje behelpen.

Als u honger heeft: op de bovenste etage zit een La Place met mooi dakterras (goede plek ook om afspraken te maken) en op de begane grond zit een prima betaalbare Italiaan.

Openingstijden

Elke dag, van 10.00 tot 22.00. Ook op zondag. Speciale openingstijden op feestdagen en dergelijke.

Oordeel

De verplichte paspoortcheck, dure koffie en wisselend netwerk zijn minpuntjes. Maar: het pand is prachtig, de sfeer is prettig en het is zeer aan te prijzen dat de bieb, ook op zondag, tot 22.00 open is.

Cijfer: 8-

Locatie: Oosterdokskade 143, Amsterdam.

Add a comment

6 comments