Blog archives

Het lijstje van 2011

Jep, het is weer zover. Geen jaar gaat voorbij zonder dat de muziekliefhebber zich wijd aan het maken van het lijstje. Het beste, mooiste, bijzonderste van 2011.

Over het algemeen vond ik 2011 wat tegenvallen. Weinig wat er echt heel erg uitsprong, geen grote klassiekers. Desondanks genoeg platen om een top 20 mee te vullen.

Zoals ik vorig jaar al schreef is de introductie van Spotify een bijzonder evenement geweest. Alle albums op mijn lijstje van dit jaar zijn dan ook te luisteren op Spotify door te klikken op het  icoontje.

Verder heb ik ook een YouTube-mix gemaakt met van elke plaat mijn favoriete nummer. En ook die playlist (met wat aanvullingen) kun je beluisteren via Spotify.

YouTube Mix

Hay’s 20 platen van 2011

1. James Blake – James Blake

Nee, geen grote verrassing, en soms is James wat saai. Maar 2011 is het jaar van dubstep, en James is de koning. Toch wel heel erg goed.

Ideale combinatie: luister na James Blake z’n twee EP’s uit 2009: CMYK en Klavierwerke.

2. Oneohtrix Point Never – Replica

Superabstracte bizarre instrumentale muziek, maar toch prettig in het gehoor. Op elk nummer lijkt er een nieuwe plaat te beginnen. Muziek voor de 21ste eeuw.

3. The Field – Looping State of Mind

Nog steeds: oneindig rekken van ultrakorte samples met een simpele 4-to-flour beat, maar waarom ook niet? The Field klinkt op deze plaat warmer dan ooit. Ideale muziek voor als je ‘in de zone’ bent.

4. Cut Copy – Zonoscope

Cut Copy is volwassen geworden. Heerlijk aanstekelijke electropop met een dansbaar randje.

5. Wilco – The Whole Love

Verrassende nieuwe plaat van een band die alles al eens gedaan heeft. En dat nu allemaal op één plaat doet. Supergoed.

6. araabMUZIK – Electronic Dream

Het lijkt een goedkoop concept: pak een hoop foute househits uit de jaren negentig, remix ze een beetje en hoppa: een plaat. Saai? In tegendeel. Heel goed. Het werkt.

7. Bon Iver – Bon Iver

De intimiteit van zijn eenzame-man-op-een-gitaar debuutalbum is hij kwijt, maar het geluid is wel veel rijker geworden. Heel mooi. Toch, ietwat degelijk en niet zo spannend.

8. The War on Drugs – Future Weather

9. The Weeknd – House of Balloons Gratis Downloaden!

10. Alamo Race Track – Unicorn Loves Deer

11. The Streets – Computers and Blues

12. Tune-Yards – W H O K I L L

13. Gang Gang Dance – Eye Contact

14. St. Vincent – Strange Mercy

15. Unknown Mortal Orchestra – Unknown Mortal Orchestra

16. Little Dragon – Ritual Union

17. Washed Out – Within and Without

18. Azari & III – Azari & III

19. Gorki – Research & Development

20. Kate Bush – 50 Words for Snow

Concert van het jaar

Simpel: Sufjan Stevens in het muziekgebouw in Eindhoven, begin dit jaar. Misschien wel het beste concert wat ik de afgelopen vijf jaar heb gezien. Kippenvel, de hele tijd. Ook al speelde Sufjan slechts één nummer van zijn beste plaat Illinois toch kon hij de hele zaal urenlang ontroeren en boeien met zijn folkpop met een elektronisch randje.

Ook erg goed dit jaar: dEUS op Lowlands (hele concert op 3voor12) en natuurlijk Kap Bambino op De-Affaire!

Meer lijstjes

Uiteraard zijn er meer lijstjes. Ik verwijs u graag door naar Pitchfork, Best Ever Albums, Metacritic, Kindamuzik, Tiny Mix Tapes, NME, The Guardian, Nils Breunese, Menni en Sander Spek.

En wie smult van archieven (ik ken er wel een paar): hier zijn mijn lijstjes van 20102009, 2008, 2007, 2006, 2005 en 2004.

Add a comment