Blog archives

Het lijstje, editie 2014

2 comments

Ja, daar zijn we weer. Weer een jaar voorbij, dus het kan niet anders dat ik hier (voor de 11de keer inmiddels) een lijstje met de beste muziek presenteer van het afgelopen jaar.

Maar eerst iets anders. Op 29 november overleed een van mijn grootste muzikale helden: Luc de Vos, de zanger van Gorki, from Belgium baby. Ik zeg niet snel dat ik fan ben van iemand, maar van de Vos en zijn band was ik dat zonder enige twijfel. Sinds Eindelijk Vakantie (2000) volg ik zijn werk, en eerlijk gezegd heb ik zelden een slecht Gorki-nummer gehoord. Sterker nog, ik durf wel te stellen dat er geen betere muzikant was binnen het Nederlands taalgebied. In maart 2014 zag ik hem nog fantastisch spelen in de Helling in Utrecht.

Het enige positieve is dat zijn muziek voor eeuwig zal blijven. En misschien dat er door zijn dood meer mensen zijn muziek ook zullen horen, en dan ontdekken dat hij zoveel meer heeft gemaakt dan alleen Mia.

Goed, genoeg nare zaken. Door naar het lijstje.

In tegenstelling tot 2013 vond ik 2014 een beetje tegenvallen. Weinig wow, veel ‘best aardig’. Alles na nummer vijf in dit lijstje valt in beetje in die laatste categorie.

Achter elk album staat een Spotify-icoontje wat naar (verrassing) het volledige album op Spotify verwijst.

 1. The War on Drugs – Lost in the Dream
 2. Cloud Nothings – Here and Nowhere Else
 3. Spoon – They Want My Soul
 4. Run the Jewels – Run the Jewels 2
 5. Future Islands – Singles
 6. Caribou – Our Love
 7. Aphex Twin – Syro
 8. Toumani Diabaté – Toumani & Sidiki
 9. Marissa Nadler – July
 10. How To Dress Well – “What is this heart?”
 11. St. Vincent – St. Vincent 
 12. Arca – Xen 
 13. Metronomy – Love Letters 
 14. Röyksopp & Robyn – Do It Again 
 15. D’Angelo – Black Messiah 
 16. Lykke Li – I Never Learn 
 17. Sharon Van Etten – Are We There 
 18. Grouper – Ruins 
 19. FKA twigs – LP1 
 20. Eno & Hyde – High Life 

Zoals elk jaar heb ik ook weer een YouTube mix gemaakt met de beste liedjes van bovenstaande albums, inclusief de liedjes waar de albums het niet van gehaald hebben:

Dan hebben we ook nog het beste optreden van het afgelopen jaar. Dat was uiteraard het briljante optreden van Future Islands in de Melkweg. De sublieme performance bij David Letterman (in de mix boven) was nog maar een voorproefje, het optreden was nog veel opzwepender. Bij het laatste nummer werd zelfs gestagedived en klom iedereen het podium op:

En last but not least: de heruitgaves. Als rereleases ook zouden meetellen voor het lijstje zou met stip bovenaan de Nigeriaanse disco-funk artiest William Onyeabor hebben gestaan met de heruitgaves van zijn  synthesizer muziek uit de jaren zeventig en tachtig zoals het briljante When the Going is Smooth & Good.

Naast Onyeabor was een andere noemenswaardige heruitgave uit de jaren tachtig die van de Canadese crooner Lewis:

Dat was het voor dit jaar. Mocht u nog steeds hongerig zijn: bekijk dan eens de lijstjes van The GuardianBest Ever Albums, Metacritic, Tiny Mix Tapes, Drowned in Sound, Pitchfork en Sander Spek. En voor hen die graag in het verleden duiken heb ik ook nog lijstjes van 20132012201120102009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 en 2003.

Een spetterend 2015 en tot volgend jaar!

Add a comment

2 comments