Blog archives

Recept: Iers sodabrood

1 comment

IMG_8165

Zo bak je een brood: kneden, laten rijzen, nog een keer kneden op een met bloem bestoven aanrecht. Wat een werk!

Wat lang niet iedereen weet is dat je ook brood kan bakken zonder al dat gekneed en gerijs. Het brood wat we in Nederland eten is vaak gistbrood, maar gist is niet het enige wat je kan gebruiken om brood te laten rijzen. In Ierland gebruiken ze baking soda (zuiveringszout) om het traditionele soda bread te maken. Supereenvoudig: dit brood kun je (met baktijd!) in 45 minuten maken, en dan heb je fantastisch knapperig geurig vers brood.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Spreid bakpapier uit over een bakplaat.
  2. Meng de bloem, het meel, de havermout, het zout en het zuiveringszout in een grote beslagkom.
  3. Wrijf de kleine stukjes boter door het mengsel. Dit is het meeste werk: zorg ervoor dat je geen klontjes krijgt.
  4. Voeg de karnemelk toe en meng voorzichtig met een mes. Meng het mengsel verder voorzichtig in de kom. Absoluut niet kneden!
  5. Stort het brood op de bakplaat en maak er een ronde vorm van.
  6. Snij een ondiep kruis in het brood. Traditioneel zorgt dit ervoor dat de elfjes uit het brood komen, maar het is ook goed voor het doorbakken van het brood :)
  7. Bak het voor 30-35 minuten in de oven.
  8. Check of het brood hol klinkt als je er op klopt. Als dat niet het geval is: draai het om en bak het nog voor een paar minuten.

Dat was het! Zorg ervoor dat je een schone droge theedoek over het brood legt, zo blijf het lekker vers voor ongeveer drie dagen.

Om te variereren kun je de karnemelk vervangen met 500g (volle) yoghurt. Het brood krijgt dan een cake-achtige structuur, maar is net zo lekker!

Dit artikel is gebaseerd op dit recept van BBC Good Food.

Add a comment

1 comment