Blog archives

Wat kies ik in Amsterdam?

Een rood potlood op een stemformulier

Foto: J.M. Luijt via Wikimedia Commons / CC-BY

Over anderhalve week mogen we stemmen voor de gemeenteraad. Maar op wie? De gemeente Amsterdam kent maar liefst 28 partijen die meedoen.

Ja, er zijn stemwijzers, partijprogramma’s en debatten. Maar wat gaan de partijen voor mijn persoonlijke situatie doen?

Ik besloot om alle partijen een mailtje te sturen met een concrete vraag. Ik woon op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam, waar de laatste tijd nogal wat ellende heeft plaatsgevonden.

Dus dit vroeg ik een week geleden:

Beste,
Ik ben mij aan het oriënteren op welke partij ik ga stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Vandaar dat ik alle partijen aanschrijf met dezelfde vraag.

Ik ben zelf woonachtig op de Oostelijke Eilanden. Zoals u wellicht weet zijn daar recent meerdere gewelddadige incidenten geweest, waarvan een aantal zelfs met dodelijke afloop, en zijn er problemen met drugscriminaliteit.

Mijn vraag is daarom: wat gaat u doen aan deze problematiek op de Oostelijke Eilanden als u in de gemeenteraad komt?

Resultaten van dit onderzoekje onder alle partijen zal ik publiceren in De Circulaire, mijn tweewekelijkse nieuwsbrief.

Bij voorbaat dank voor het beantwoorden van mijn vraag.

Met vriendelijke groet,
– Hay Kranen

De eerste stap was de contactgegevens achterhalen van alle 28 partijen. Bij voorkeur mailde ik direct de lijsttrekker. Dat was niet altijd mogelijk, dus dan zocht ik het algemene mailadres van de Amsterdamse afdeling. In sommige gevallen kon ik alleen een Facebook-pagina vinden en heb ik daar een bericht naar gestuurd. Soms bleek dat ook de enige manier om de lijsttrekker te bereiken.

Het achterhalen van al die gegevens was trouwens niet makkelijk, zelfs bij de grotere partijen. De PvdA had dan wel de vriendelijke campagnekat Bert, maar de apenstaart-icoontjes bij de nummers 1 en 2 van de lijst leidden niet naar een mailadres. De VVD had de contactknop in een carrousel zitten, waardoor je ze per ongeluk liket op Facebook in plaats van mailt. Het dieptepunt was toch wel Groenlinks, die op hun website geen enkele contactmogelijkheid bood voor de kandidaten in Amsterdam en zelfs niet om de afdeling Amsterdam (zes zetels in de raad) te contacteren. Ik heb uiteindelijk maar iets gestuurd naar het algemene landelijke(!) mailadres van Groenlinks.

Opvallend was ook de dominantie van Facebook: 3 partijen hadden zelfs alleen maar een Facebook-pagina. Uiteindelijk heb ik er 8 via Facebook gecontacteerd.

Het resultaat

Bij het versturen van de 63ste editie van De Circulaire (bijna een week nadat ik mijn vraag had gesteld) had ik van twaalf partijen een reactie, waarvan negen (bijna een derde van de totale 28) daadwerkelijk een antwoord gaven op mijn vraag. En wat heel opvallend is: van die negen antwoorden was er slechts één van een partij die nu in de raad zit: de SP.

Wat gaan die negen partijen doen aan de problemen op de Oostelijke Eilanden?

Ik weet nog niet op wie ik ga stemmen, maar ik ben wel blij dat bijna een derde van de partijen de moeite hebben genomen om een antwoord te sturen.

Want dat viel mij het meest op: het uitblijven van een reactie van alle partijen die nu in de raad zitten, afgezien van de SP. Van D66, de PvdA, VVD, Groenlinks, Partij voor de Dieren, CDA en Partij van de Ouderen heb ik niks teruggehoord.

Je zou verwachten dat er bij de grotere partijen budget is voor een campagneteam dat zich inspant om alle vragen van potentiële kiezers te behandelen. Er is maar één moment in de vier jaar dat er zoveel aandacht is voor de gemeentepolitiek. Maar het leek soms wel of er helemaal geen verkiezingen waren: sommige partijen hadden het niet eens op hun site staan, of hadden een aparte campagnesite die nauwelijks te vinden was (hallo, VVD).

De grote partijen kunnen wat dat betreft wat leren van de kleintjes. Want met ongetwijfeld minder budget en mankracht lijken zij deze verkiezingen een stuk serieuzer te nemen.

Het complete onderzoek met alle data is te vinden in deze Google Spreadsheet.

Add a comment