Blog archives

Zes dingen die ik heb geleerd bij Frontend United

Ondertitelaars van Nederland: doe dit niet

Ik was twee dagen bij Frontend United in Utrecht. Dat is een grote conferentie over webontwikkeling. Hier zijn zes dingen die ik er heb geleerd.

  1. Accessibility (toegankelijkheid) houdt in dat je jouw website zo bouwt dat deze ook bruikbaar is voor mensen met een (tijdelijke) handicap. Klinkt logisch maar gebeurt helaas lang niet altijd. Maar dat gaat veranderen. Vrijwel alle sprekers hadden het als onderwerp. En vanaf 23 september 2019 moeten veel meer sites toegankelijk zijn.
  2. Browsers kunnen steeds meer wat tot nu toe alleen apps konden. Sites kunnen bijvoorbeeld ook werken als je geen internet hebt. Probeer het maar eens. Ga naar Trivago, zet je wifi of 4G uit en herlaad de pagina. Veel plezier.
  3. Ook met CSS (dat de visuele stijl aan een pagina geeft) kun je steeds meer. Met Houdini kun zelf nieuwe CSS-mogelijkheden programmeren, zodat websites visueel nog veel toffer kunnen worden. Nog een beetje toekomstmuziek, want lang niet alle browsers ondersteunen Houdini.
  4. Ontwerpers opgelet: wat wel al kan in (bijna) alle browsers is gebruik maken van CSS Grid. Je kunt dan eindelijk fatsoenlijke tijdschrift-achtige layouts met rijen en kolommen maken in een webpagina zonder dat ontwikkelaars lelijke hacks moeten gebruiken.
  5. Ik bouw al jaren statische sites die niet afhankelijk zijn van een CMS en daarom zowel veilig als snel zijn. Maar sinds deze conferentie weet ik dat die methode een naam heeft: JAMstack.
  6. Mijn favoriete lezing: Waarom ‘ik bouw die functie van Airbnb na’ nooit een goed idee is.

Add a comment