Blog archives

haykranen.nl in het nieuw

hkpromo.jpg
Een nieuw jaar, een nieuw jasje voor deze website. De afgelopen maanden ben ik hard bezig geweest om de website beter en duidelijker te maken. Een lijstje met wat er allemaal is veranderd, en waarom ik dat zo heb gedaan:

 1. Weblog op de hoofdpagina
  Uit mijn statistieken blijkt dat u vooral mijn weblog leest, en niet de oude voorpagina. Het leek ook dan niet meer dan logisch om het weblog voortaan op de hoofdpagina te zetten.
 2. Nadruk op tekst
  Natuurlijk: we leven in een multimediaal tijdperk, maar de inhoud op het web is voor 95 procent tekst. Vandaar dat ik veel aandacht heb besteed om de tekst zo duidelijk mogelijk te presenteren. Dat heb ik ondermeer gedaan door het lettertype groter te maken, de ideale spatiëring te gebruiken, en ook het ideale aantal karakters per kolom te gebruiken. Dat zijn er ongeveer tussen de 60 en de 80.
 3. Een layout met een gefixte breedte
  Om ervoor te zorgen dat iedereen een kolombreedte van 60 tot 80 tekens heeft heb ik ervoor gekozen om de lay-out van de website niet ‘flexibel’ te maken (wat tegenwoordig wat populairder aan het worden is) maar te kiezen voor een vaste breedte. Als u een schermresolutie heeft van 1024×768 of hoger is de breedte van dit stuk tekst 590 pixels.
 4. Lief zijn voor mensen met een kleine resolutie
  Ondanks dat veel mensen grote schermen hebben maakt 10% van de mensen nog steeds gebruik van een resolutie van 800×600 pixels. Ik vind het jammer als die mensen allemaal een lelijke horizontale scrollbalk onderin het scherm hebben. Maar dat zou gelijk de breedte van de website een stuk beperken (de oude site was gefixeerd op een breedte van 800 pixels). Daarom heb ik een javascriptje geimplementeerd wat ervoor zorgt dat mensen met een resolutie van 800×600 automatisch een minder brede pagina te zien krijgen. Probeert u het zelf maar: maak uw venster klein en klik op ‘refresh’.
 5. Scheiding tussen inhoud en metadata
  Voortaan is de twee-kolommen inhoud overal consequent: in de linker kolom ziet u tekst en plaatjes (de ‘inhoud’), rechts ziet u meta-data of gerelateerde zaken als de verschillende categorieën, links naar andere websites en gerelateerde artikelen.
 6. Consequent kleurgebruik
  Alles wat lichtrood is geeft een kopje aan, alles wat lichtblauw is een link en zwart is platte tekst.

Omdat het weblog de meeste aandacht heeft gekregen heb ik nog niet de portfolio (die onder het ‘projecten’ kopje komt) kunnen overzetten in de nieuwe lay-out. Die zal de komende maanden volgen. Wel zijn een aantal van de populaire speeltjes online gebleven en kunt u me nog steeds bellen, mailen en schrijven.

Zo, dat was mijn commentaar op mijn website. Maar wat vindt u ervan? Klik hieronder op ‘reactie toevoegen’ en laat weten wat u er van vindt. Ik ben benieuwd!

Add a comment