Blog archives

Rommelmarkt (3) – Joseph Beuys

joseph_beuys.jpg

Volgens mij zijn er twee soorten rommelmarkten. Het belangrijkste verschil tussen de twee is wie de spullen verkoopt. Bij ‘buurthuisrommelmarkten’ is de persoon die de spullen verkoopt ook de vorige eigenaar. Het nadeel daarvan is dat mensen een emotionele band hebben met de spullen die ze verkopen. Omdat een jasje van iemands moeder is geweest moet blijkbaar de prijs daarom ook gelijk hoger zijn.

De betere rommelmarkten zijn daarom de ‘kerkrommelmarkten’. Hierbij gaat een ploegje langs alle deuren om oude troep in te zamelen, die dan op één hoop wordt gegooid. De emotionele band tussen de eigenaar en de verkoper verdwijnt hierdoor, waardoor de prijs vaak veel lager is.

Het beste moment om toe te slaan op de ‘kerkrommelmarkten’ is net voordat ze dichtgaan. De spullen gaan dan namelijk niet terug naar de kelder van de verkopers, maar gaan meestal gelijk de container in (soms worden ze ook wel eens opgeslagen tot de volgende rommelmarkt, waardoor je een jaar later met dezelfde troep in je handen staat). Het beste moment is dan als de ‘dozen’ of ‘zakken’ actie ingaat: je koopt voor een euro een doos, die je dan vervolgens helemaal mag volgooien met alles wat je maar wilt. Ik krijg dan altijd een soort rode waas voor mijn ogen en begin vervolgens van alles bij elkaar te rapen wat ik maar enigszins interessant vind.

Een aantal maanden geleden was ik op zo’n rommelmarkt van de fanfare in Groesbeek. Ik kwam binnen op een moment dat men zelfs al was begonnen met op te ruimen dus ik moest snel handelen. Terwijl aan mijn rechterkant al een jongen dozen in de container gooide zat ik haastig te zoeken tussen de boeken (het was een kwestie van leven of dood!). Net op tijd graaide ik een boekje mee, waarvan ik het vermoeden had dat het een tentoonstellingscatalogus was van de Duitse schilder Joseph Beuys, zeker bij de kunstkenners onder u toch wel een bekende naam. Een dun boekje met wat tekeningen, niet onaardig.

Het was pas toen ik thuiskwam en het wat beter bekeek dat ik zag dat er wel meer mee aan de hand was. Voorin, op de eerste pagina stond namelijk Beuys zijn handtekening! Geschatte waarde: rond de 130 euro. En dan te bedenken dat als ik 5 minuten later was geweest dat boek waarschijnlijk tussen het oud papier terecht was gekomen…

Add a comment