Blog archives

Versions

versions.jpg

Iets om in de gaten te houden: Versions, volgens de omschrijving op de website de ‘eerste SVN client die je niet meer laat verlangen naar de command line’. Als dat voor u allemaal abracadabra is: SVN (of ‘Subversion’, zoals het eigenlijk heet) is een manier om aan version control te doen: als u bijvoorbeeld websites maakt is het wel zo handig om af en toe wat te backuppen als u eens wat geks doet en alles kapot maakt, zodat u makkelijk weer terug kan gaan naar een oudere versie. Als je met meer mensen samen gaat werken aan één project is dat natuurlijk helemaal noodzakelijk. Een version control system automatiseert dat proces, en SVN is een van de meest gebruikte systemen voor dat doel.

Nu is het zo dat SVN eigenlijk bedoeld is voor de command line, de niet-grafische tekstinterface die bij alle besturingssystemen wel ergens onder de motorkap zit. Omdat niet iedereen zo’n held is met het intikken van exotische commando’s zijn er een hoop grafische ‘schillen’ gekomen om het proces meer toegankelijk te maken. Voor Windows is er een hele uitgebreide (gratis) client te downloaden van dezelfde makers als SVN zelf, namelijk TortoiseSVN.

Voor de Mac is er helaas nog steeds geen fatsoenlijke grafische client. Het enige wat een beetje in de buurt komt is SvnX, maar dat is lang niet zo goed als TortoiseSVN. Er zijn nog wel meer alternatieven maar die zijn bijna allemaal niet bruikbaar omdat ze bijvoorbeeld erg buggy zijn, alleen samen werken met één bepaalde teksteditor of niet alle onderdelen van SVN ondersteunen. Hopelijk brengt Versions daar dus verandering in, maar het is nog niet te proberen. Je kan je wel al inschrijven voor een nieuwsbrief waar de eerste publieke beta-versie in zal worden aangekondigd.

Add a comment