Blog archives

Een extreem idee

1 comment

terror.png

Heb ik dat weer, ben je een weekje in Parijs schijnt er een of ander filmpje uit gekomen te zijn waar iedereen erg druk om doet. En wat zien we in dat filmpje? Een heleboel dingen die we al kennen en die niemand verrassen. Tsja.

Nee, waar ik me een stuk kwader over kan maken is het bovenstaande. Dat is een slogan van de campagne Nederland Tegen Terrorisme. Blijkbaar is het tegenwoordig ieders verantwoordelijk om er voor te zorgen dat mensen geen ideeën krijgen die ‘terroristisch’ of ‘extremistisch’ zijn, die volgens de website ook nog eens strafbaar zijn. Maar hoe wil je voorkomen dat mensen dat denken? Voor zover ik weet hebben we in Nederland nog steeds geen gedachtenpolitie. Wat telt is dat mensen extremistisch of terroristisch handelen, niet dat ze iets alleen maar denken.

En wat is dan extremistisch? Er zijn bijvoorbeeld mensen die geloven dat kinderen van mensen die ooit voor een godenbeeld hebben gebeden zullen boeten, dat vind ik best een extremistisch idee, maar andere mensen zullen daar vast anders over denken. Ik heb ook wel eens heel erg lang in de rij gestaan bij de kassa in de supermarkt omdat de vrouw voor mij per sé een fles wijn wilde kopen voor de prijs die in de bonusfolder van vorige week stond, en op een gegeven moment heb je dan ook zin om iemand erg pijn te doen, maar denk ik dan extremistisch?

Misschien vind u mij wel een oude zeikerd, en vind u dat ik beter iets anders kan doen, en dat ik anders maar beter dood kan valle…

Aha! Een extremistisch idee!

Add a comment

1 comment