Blog archives

Wat kies ik in Utrecht?

3 comments

Ja, het is weer zover. We moeten weer naar de stembus in Utrecht, en natuurlijk heeft u net als ik allemaal de Stemwijzer en het Kieskompas doorlopen en weet u nu nog niet wat u moet stemmen. En u heeft natuurlijk ook geen zin om al die saaie verkiezingprogramma’s door te lezen. Gelukkig valt u met uw neus in de boter, want dat heb ik deze keer voor u gedaan. Alle twaalf, kort en helder samengevat met de meest opvallende punten en wat er ontbreekt. U kunt de komende twee dagen van alle 12 partijen hier een kort stukje verwachten.

Ten eerste: ik heb alle programma’s niet helemaal gelezen. Een programma van 30 pagina’s tekst is leuk, maar men kan niet verwachten dat een normale burger daar tijd voor heeft. Ik heb daarom de programma’s expliciet ook beoordeeld op de vorm van de programma’s en vindbaarheid via de website, niet alleen op de inhoud. Ik ben geen politiek analist, en dus telt het wel degelijk mee hoe goed het programma leest en of het snel te vinden is.

Verder wil ik niet dat u in slaap valt tijdens het lezen dus u vindt zo hier en daar een flauwe opmerking over het kapsel van de lijsttrekker, een stomme grap of ironisch bedoelde opmerking. U bent gewaarschuwd.

Wat algemene observaties: ondanks dat alle partijen zich proberen te onderscheiden en aangeven helemaal anders te zijn dan al die andere partijen valt dat wel mee: elke partij wil meer fietspaden, een groenere binnenstad, beter openbaar vervoer, meer burgerinitiatieven en denkt dat te kunnen doen door minder ambtenaren, slimmer aanbesteden en geldverspilling bij de gemeente een halt toe te roepen.

Ook op andere punten hebben veel partijen dezelfde ideeën: Leidsche Rijn moet een volwaardig deel van de stad worden met veel culturele voorzieningen, en er moet een tram komen naar De Uithof om de drukke buslijn 12 te ontzien. Ook het milieu en duurzaamheid is belangrijk, zelfs de VVD is voor elektrische auto’s bij de gemeente. Opvallend is ook dat veel partijen de luchtkwaliteit in de stad belangrijk vinden.

Mocht u zelf al die programma’s ook nog door willen lezen: de site van de gemeente Utrecht heeft een niet onaardig overzichtje van alle programma’s.

Lees verder

Add a comment

3 comments