Blog archives

Het lijstje van 2021

πŸ“· Orchard / September Recordings

In 2003 bedacht ik dat het leuk zou zijn om een lijstje te maken met mijn favoriete muziekalbums van het jaar. Nu, achttien jaar later, doe ik dat nog steeds. In de loop der tijd zijn albums minder belangrijk geworden. Mensen luisteren inmiddels liever playlists met losse nummers. Maar albums zijn voor mij nog steeds de belangrijkste manier om naar muziek te luisteren, dus ik maak nog steeds elk jaar trouw mijn lijstje.

De albums van 2021

Bij de eerste tien albums vind je ook een eenregelige beschrijving zodat je weet waar je aan toe bent. Linkjes gaan naar het album op Spotify.

 1. For Those I Love – For Those I Love. Ierse rauwe hiphop Γ  la The Streets. Opgenomen na het overlijden van de beste vriend van de zanger.
 2. Nala Sinephro – Space 1.8. Experimentele maar zeer luisterbare jazz/ambient.
 3. The Weather Station – Ignorance. Singer-songwritermuziek met een folkrandje. Denk Big Thief of Daniel Romano.
 4. Deafheaven – Infinite Granite. Alternatieve harde melodieuze noise zoals My Bloody Valentine.
 5. Low – HEY WHAT. Zie hierboven, maar dan met meer samenzang.
 6. Nation of Language – Introduction, Presence. Eighties revival synthmuziek.
 7. Lucy Dacus – Home Video. Indierock / singersongwriter in de traditie van Phoebe Bridgers en Julia Jacklin.
 8. Lost Girls – Menneskekollektivet. Experimentele kunstmuziek met praatzang van de Noorse performance artist Jenny Hval.
 9. Arooj Aftab – Vulture Prince. Enigszins spirituele neo-Sufi muziek van deze Pakistaans-Amerikaanse zangeres.
 10. Squid – Bright Green Field. Post-punk liedjes van deze band uit het Britse Brighton.
 11. LUWTEN – Draft
 12. Faye Webster – I Know I’m Funny haha
 13. Altin GΓΌn – Yol
 14. Videoclub – Euphories
 15. Self Esteem – Prioritise Pleasure 
 16. Japanese Breakfast – Jubilee
 17. Kiwi Jr. – Cooler Returns
 18. Floating Points – Promises
 19. Arlo Parks – Collapsed In Sunbeams
 20. Dry Cleaning – New Long Leg

De nummers van 2021

Hier is een playlist met mijn favoriete nummers van 2021 (geen volgorde).

Het optreden van 2021

Ik heb dit jaar helaas geen enkel regulier optreden gezien. Ik zag een paar shows (hier is het hele lijstje) maar veel te weinig om een overzicht te kunnen geven.

De boeken van 2021

Begin dit jaar nam ik me voor om in 2021 elke maand een boek te lezen, twaalf in totaal dus. Ik heb nog elf dagen om het twaalfde boek uit te lezen, dus ik kan wel zeggen dat ik geslaagd ben met mijn goede voornemen.

Alle boeken die ik dit jaar las (met recensie en sterren) vind je hier. In tegenstelling tot de muziek zijn dat ook veel boeken die voor 2021 zijn gepubliceerd. Het is dus wat lastig om een lijstje te maken met de beste boeken van dit jaar.

Hoe dan ook, het beste boek dat ik las in 2021 was Because Internet van de Canadese linguist Gretchen McCulloch (uit 2019). Ze schrijft daarin hoe het internet taal en communicatie verandert. Het is zo’n zeldzaam moment dat je een boek leest en bij vrijwel elke pagina iets leest waar je door wordt verrast of denkt: “ah, dus zo zit dat”. Verplichte kost dus voor iedereen die wel eens op het internet zit.

Meer lijstjes

Meer lijstjes vindt u bij Pitchfork, NPR, Best Ever Albums, The Guardian, Metacritic, Rolling Stone, NME en OOR.

Dit is alweer de achttiende editie van het lijstje. Als u even terug in de tijd wil heb ik ook nog de edities uit 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 en 2003.

Add a comment