Blog archives

101 TV is een beetje amateuristisch

7 comments

101.gif

101 is een nieuw digitaal themakanaal van BNN dat gemaakt wordt door een aantal jonge filmmakers. Op de website lezen we:

101 is het nieuwe digitale 24-uurs jongerenkanaal van BNN en de Publieke omroep. Gemaakt voor en door jonge mensen. Met als belangrijkste missie: een rotvaart zetten achter de evolutie van TV.

Dat klinkt mooi, een ‘rotvaart zetten achter de evolutie van TV’, maar in de praktijk valt het nog een beetje tegen. En dan heb ik het niet over de programma’s maar vooral over iets wat je snel over het hoofd ziet: de grafische elementen op het scherm.

101 heeft namelijk een hoop ‘digital on-screen graphics’, zoals teksten en afbeeldingen. Al die spannende dingen moeten natuurlijk ontworpen worden. En daar laten de jonge TV-makers wat steekjes vallen, want men vergeet dat voor televisie ontwerpen iets anders is dan ontwerpen voor een (computer)scherm. Je hebt bijvoorbeeld te maken met de zogenaamde overscan: op televisie zie je, in tegenstelling tot een computerscherm, zelden het hele beeld. Daarom moet je er op letten dat belangrijke dingen (zoals tekst) binnen de zogenaamde title safe area valt, een gebied waarvan je zeker weet dat het op alle televisieschermen (ook oudere modellen) zichtbaar is.

Helaas hebben de ontwerpers van 101 nog nooit gehoord van de safe area (of willen ze zich er niet aan houden). Kijk maar eens naar het volgende screenshot van een programma op 101 TV:

screen.jpg

De roze lijnen geven de safe area aan, en daar valt de tekst dus flink buiten, met dit als resultaat op mijn oude tv:

tv1.jpg

Ja, dat is inderdaad moeilijk lezen. Daarnaast begaan de ontwerpers van 101 TV nog een andere fout: te kleine letters. Het minimale lettertype wat je op een TV kan gebruiken is 20 punts, en als het echt niet anders kan 18 punts. Men heeft zich daar duidelijk niet aan gehouden bij het ontwerp van deze teaser voor Onderweg naar Morgen:

screen2.jpg

Een ruwe schatting leert dat het lettertype wat hier gebruikt wordt ongeveer 16 punts is. Daarnaast is het ook nog eens extra condensed (extra smal) en zit er vrijwel geen tracking (ruimte) tussen de letters waardoor het nog onleesbaarder wordt, zeker op mijn kleine schermpje:

tv2.jpg

En dat zit je ook nog eens drie meter verder op een bank, het lezen van de tekst is dus vrijwel onmogelijk.

Het lijkt nogal logisch, maar dit soort simpele fouten zorgen ervoor dat mensen niet naar je programma’s gaan kijken. Mijn TV is uiteraard een extreem voorbeeld van hoe erg het scherm kan zijn waar je ontwerp op komt. Een hoop mensen hebben tegenwoordig grote platte schermen waar deze problemen allemaal een stuk minder zijn, maar zeker de doelgroep waar BNN zich op richt (studenten en jongeren) hebben over het algemeen niet de allermodernste schermen. Het is jammer dat de ontwerpers van 101 TV zich dat nog niet realiseren.

Add a comment

7 comments