Blog archives

Wat voor kuddedier bent u?

koe.jpg
Foto: Pikaluk / CC-BY

Je zou zeggen dat de voorlichtingsexperts van de overheid het wel doorhadden, sinds dat ze een site hadden die jongeren vooral beledigde in plaats van informeerde en bovendien ook nog rare banden had met Microsoft. Niks is echter minder waar: in plaats van een eikel ben je tegenwoordig een kuddedier. Op de site (een initiatief van overheids-campagne Nederland Veilig) lezen we:

Doe de kuddedier test en dan weet je meteen of je een meeloper bent of dat je nee kunt zeggen, als je vrienden te ver gaan. Want daar gaat het over op deze site. Ook vind je hier allerlei informatie, bijvoorbeeld over waarvoor je opgepakt kunt worden.

Nou, dat klinkt als een leuke bezigheid voor de jeugd! Als je de test doet krijg je ondermeer vragen als ‘Iedereen neemt morgen zijn mes mee naar school om te vergelijken. Wat doe je?’ en ‘Je vrienden bellen 112 en de brandweer is al twee keer voor niks gekomen. Wat nu?’. Als je toch een boefje bent is er nog een ander informatief gedeelte van de website waar staat wat je als jongere allemaal wel niet fout kan doen:

Als je met z´n allen uit bent, hoef je nog niet alles samen te doen. Een container omschoppen, een fiets jatten, zwaaien met een mes, iemand lastigvallen, een klap uitdelen… Het lijkt misschien even leuk, maar je doet er anderen geen plezier mee.

Aha! Nu snap ik eindelijk waarom al die oude mensen op straat gaan schreeuwen als ze in elkaar sla of ze met een mes bedreig: ik doe ze er geen plezier mee! Deze site zal mij ongetwijfeld op andere gedachten brengen!

De rare belangenverstrengeling die Wat voor eikel ben jij? had met Microsoft (de site was onderdeel van Microsoft-netwerk MSN) hebben ze ook nog niet afgeleerd: je kan een aantal spelletjes alleen spelen als je eerst MSN Messenger installeert, het forum is gewoon een MSN-pagina en als je wilt chatten met Yes-R moet je ook MSN hebben.

Dat forum is overigens sinds 9 januari dicht, maar bevat (nog) een archief van, bijvoorbeeld, een scheldkanonnade van een puber die de site te ‘focking gay’ vindt, en van een moderator die daar ook echt serieus op ingaat en zegt dat het prima is dat hij de site ‘gay’ vindt, maar dat ze er dan toch even een wat algemener topic van moet maken.

Add a comment