Blog archives

Wasrollen gaan digitaal

Foto: Norman Bruderhofer / GFDL

Het Cylinder Preservation and Digitization Project is een project van de universiteit van California in Santa Barbara om een groot aantal wasrollen te digitaliseren en ter beschikking te stellen aan het publiek via een website. Inmiddels zijn er al meer dan 6000 wasrollen gedigitaliseerd, die je kunt beluisteren, zowel individueel als MP3 of via Cylinder radio.

Zo zijn er ondermeer collecties van Duitse komieken, vroeg 20ste-eeuwse zwarte muziek en toespraken van bijvoorbeeld Edison en Teddy Roosevelt.

De wasrollen zijn zou oud dat er geen auteursrecht meer op rust, dus u kunt met een gerust hart de originele opnames downloaden en gebruiken in uw film, radioshow of muziekcompositie. De gerestaureerde opnames zijn uitgegeven als MP3 onder een Creative Commons Attribution-Non-Commercial licentie.

Add a comment