Blog archives

Het Lijstje van 2023

📷 Fat Possum Records

De twintigste editie! De vorige negentien vatte ik eerder samen als mijn beste honderd albums van de afgelopen twintig jaar. Aangezien ik van mening ben dat je minimaal een jaar moet wachten voordat je een objectief beeld kunt vormen van een album nam ik de albums die dit jaar verschenen niet mee. Maar die krijgt u dus nu. De eerste tien zijn voorzien met een link naar Spotify en een korte beschrijving.

Het lijstje van 2023

 1. Joanna Sternberg – I’ve Got Me. Ontwapenende eerlijke singer-songwritermuziek. Kernachtiger en simpeler dan dit wordt het niet. Denk Joni Mitchell of Will Oldham. Hun stem is niet voor iedereen, maar wie daar doorheen bijt wordt beloond.
 2. Sufjan Stevens – Javelin. De laatste Sufjan is een mengelmoes van zo’n beetje alles wat hij eerder heeft gedaan. Dus zowel het orkestrale van Illinois, de breekbare gitaarliedjes van Carrie & Lowell en de elektronische experimenten van The Age of Adz. Daarom misschien wel de ideale instapplaat als je nog nooit iets van hem hebt gehoord.
 3. Ava Max – Diamonds & Dancefloors. Eindeloos vergeleken met andere popgodinnen als Lady Gaga en Dua Lipa, maar toch wel uit ander hout gesneden. Wat mij betreft by far de beste schaamteloze poppy plaat van 2023.
 4. Kelela – Raven. Fijne, rustige, dansbare beats met een rauw randje. Denk FKA Twigs of Empress Of.
 5. Yo La Tengo – This Stupid World. Indieveteranen (ze bestaan al sinds 1984!) die na bijna veertig jaar opeens verrassen met een geweldig nieuw album.
 6. Caroline Polachek – Desire, I Want To Turn Into You. Bij veel andere media op nummer 1 dit jaar. De voormalige zangeres van Chairlift heeft haar eigen stem gevonden. En die ligt ergens tussen new age, triphop, flamenco en doedelzakken.
 7. Fever Ray – Radical Romantics. Voormalig lid van The Knife, met hun derde soloalbum. De plaat heeft een ietwat griezelige sound met verhoogde stemmetjes, gekke beats en snerpende synths.
 8. Hydrogen Sea – Creature Comforts. Dit Vlaamse duo (op het podium is het een kwartet) blijft prachtige dromerige synthplaten maken die misdadig onderschat worden. Net zoals hun concerten trouwens, want ze horen gewoon in de grote, en niet de kleine, zaal van Paradiso te staan.
 9. The Veils – …And Out of the Void Came Love. Finn Andrews doet waar hij het beste in is: breekbare doorwrochten rockliedjes schrijven die tegen de country aanschuren.
 10. Ladytron – Time’s Arrow. Bestaan ook al bijna 25 jaar. Dat ze binnen hun jaren-tachtig sound nog steeds kunnen vernieuwen is knap.
 11. Slowdive – everything is alive
 12. Julie Byrne – The Greater Wings
 13. Sofia Kourtesis – Madres
 14. Amaarae – Fountain Baby
 15. Sun’s Signature – Sun’s Signature
 16. Blonde Redhead – Sit Down for Dinner
 17. Grian Chatten – Chaos For The Fly
 18. Art School Girlfriend – Soft Landing
 19. ANOHNI – My Back Was a Bridge For You To Cross
 20. Paramore – This Is Why

De beste nummers van 2023

Joanna Sternberg bij een concert in 2019 📷 Roberta / CC-BY 2.0 / Flickr

Het is een beetje saai, maar ook hier staat Joanna Sternberg keihard bovenaan met hun Mountains High. Andere gegadigden: Shit Talk van Sufjan Stevens, Dancing’s Done van Ava Max, Weightless van Arlo Parks. En ja, uiteraard ook Cha Cha Cha van de Finse Käärijä.

Een Spotifylijst met mijn favoriete nummers (inclusief één nummer van alle platen uit mijn lijstje) vind je hier.

De beste optredens van 2023

Lekker feedback maken in de OCCII. 📷 HK

In 2022 mochten we eindelijk weer naar optredens, en dat heb ik in 2023 doorgezet. 19 stuks zag ik er (hier de hele lijst). Hydrogen Sea in Paradiso was geweldig, evenals The Veils in de Melkweg, en ook het 34-jaar oude The Notwist verraste met een uitstekende liveshow in de kleine zaal van het Nijmeegse Doornroosje.

Maar de absolute topper was toch echt Thurston Moore in het Amsterdamse OCCII. De locatie was al lekker ouderwets, alsof je opeens veertig jaar terug in de tijd bent. De garderobe is een kapstok. Het bier komt in pijpjes en kost €2. En ik stond helemaal vooraan en Thurston speelde gewoon zonder enig probleem een kwartier lang alleen maar gitaarfeedback. Dat Debbie Googe (de bassiste van My Bloody Valentine) in zijn band zat was nog een extra kadootje.

De vorige edities waren in 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010, 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004 en 2003. En hier vindt u wat ik het beste van de afgelopen twintig jaar vond.

Nog meer lijstjes vindt u bij NPR, The Guardian, Metacritic, Rolling Stone, NME, OOR, 3voor12, Besteveralbums.com en de Volkskrant.

Add a comment